Det gäller att ha koll på ekonomin även på semestern. Mycket har hänt under sommaren som kan påverka din ekonomi. Arkivbild.
Det gäller att ha koll på ekonomin även på semestern. Mycket har hänt under sommaren som kan påverka din ekonomi. Arkivbild.

Stor osäkerhet kring höstens ekonomi

Det har hänt mycket som kan påverka din privatekonomi när du har semesterslappat. Amorteringskrav, brexit, stresstest av banker och Donald Trump är bara några exempel. Mycket kan vara ointressant för en del, medan de som ska göra en större affär under hösten bör fundera lite extra.

ANNONS
|

Det som troligtvis kommer att påverka många svenskar mest är amorteringskravet som infördes under sommaren. Bostadsmarknaden går fortfarande på lågvarv och först i början på hösten kommer besked om hur kravet påverkar priserna.

Brexit är en stor osäkerhetsfaktor, liksom EU:s stresstest av banker som visat på flera svagheter i Sydeuropa. Historien har om något visat att sjuka banker har en förmåga att sprida smitta.

Så Donald Trump. En stor osäkerhetsfaktor. Om miljardären blir USA:s nya president i vinter och genomför bara en bråkdel av allt han sagt i talarstolar så kommer världsekonomin definitivt att påverkas.

ANNONS

För dyr semester?

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, vill dock att vi börjar lite mer jordnära.

- Jag tycker att man ska kolla upp sin ekonomi rent allmänt efter semestern. Hur mycket pengar gick åt? Var det som man tänkt sig eller har budgeten överskridits? Det kanske är så att man måste dra ner på konsumtionen för att komma på fötter igen. Men sedan ska man förstås titta på sitt sparande med tanke på vad som kan komma att hända.

- Är man förstagångsköpare på bostadsmarknaden tycker jag att man ska avvakta lite och se hur priserna beter sig. Det ska bli väldigt spännande att se hur marknaden kommer att se ut i höst. Blir det en rusch som vanligt eller blir läget lite svårare, framför allt för dem som ska sälja?

Bostadspriser?

Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordnet, är inne på samma linje.

ANNONS

- Jag tycker absolut att man ska ha koll på bostadsmarknaden under hösten, framför allt om man tänker flytta. Amorteringskravet är ett nytt inslag och vi vet inte hur marknaden påverkas.

Ytterligare en boll att ha i luften är att kronan är lågt värderad just nu och kursen kommer enligt de flesta experter att stiga under hösten. Det är förstås bra för alla som ska köpa utländska valutor under hösten.

- Det bör man ha också koll på om man ska göra något större köp utomlands, till exempel ett hus, eller om man ska investera i utländska fonder, säger Joakim Bornold.

Glöm sill och kräftor

Avslutningsvis några ord om det gamla ordspråket att man ska köpa aktier till sillen och sälja till kräftorna. Stockholmsbörsen har stigit omkring tre procentenheter de senaste månaderna så i år verkar det stämma. Ingen av sparekonomerna tycker dock att man ska bry sig för mycket om gamla ordspråk.

ANNONS

- Men man ska nog vara beredd på att hösten kan bli ganska stökig. Det finns inga klara tecken om vart världskonjunkturen är på väg, det står fortfarande och väger. Alla nyheter kommer att få stor påverkan, till exempel om det kommer en amerikansk räntehöjning, säger Joakim Bornold

Så här sparar vi

I slutet av juni ägde svenska folket aktiefonder för 1762658 miljoner kronor. Populärast var global- följt av Sverigefonder, enligt Fondbolagens förening.

Men fonder står bara för 15 procent av det sammanlagda sparandet. Aktieportföljer utgör 32 procent och med tanke på det låga ränteläget är det lite förvånade att 30 procent av de finansiella tillgångarna finns på traditionella konton (siffror från SCB:s senaste sparbarometer).

Totalt uppgick hushållens tillgångar i våras till 5209 miljarder kronor.

ANNONS