Stal jobbets databas - får betala rekordskadestånd

ANNONS
|

Det nya bolaget registrerade de tre kvinnorna våren 2011, när de alla fortfarande var anställda av ett undersökningsföretag i Göteborg. En månad senare drog de igång verksamheten, inom samma område som företaget de lämnat, och lyckades första året komma upp i en omsättning på 3,9 miljoner kronor. Räkenskapsåret efter hade intäkterna växt till 4,7 miljoner kronor.

Ska betala rekordskadestånd

Kort efter de lämnat börjadeden tidigare arbetsgivaren dockana oråd. Det visade sig snart att de nyblivna entreprenörerna hade kopierat flera stora databaser med dyrbara kontaktuppgifter och annan information från sitt tidigare jobb – och tagit med sig dem till det egna bolaget.

Det blev början på en fem år lång rättsprocess, som nu fått sitt slut i Arbetsdomstolen, AD. Där döms de tre kvinnorna att betala fyra miljoner kronor i skadestånd till sin tidigare arbetsgivare – tre miljoner kronor för ekonomisk skada och en miljon kronor i allmänt skadestånd.

ANNONS

– Det är det högsta allmänna skadeståndet som någonsin dömts ut i AD i denna typ av mål, vilket visar att domstolen bedömt kvinnornas handlingar som mycket allvarliga, säger Charlotte Forssander, advokat, delägare och chef för Vinge i Göteborg.

Spektakulär upptäckt

Hon och hennes kollega Yohanna Öhrnegård företräder trions tidigare arbetsgivare och befarar att det blivit allt vanligare att anställda kopierar och tar med sig företagshemligheter.

– Vi ser en ökning av den typen av ärenden. Jag tror det har att göra med IT-utvecklingen. En illojal medarbetare behöver inte längre stå i ett mörkt rum och kopiera papper med andan i halsen, man kommer långt med en usb-sticka. Ofta lämnar man inga spår och det kan vara svårt för arbetsgivaren att upptäcka att företagshemligheterna sedan används i en konkurrerande verksamhet, säger Charlotte Forssander.

I fallet med de tre kvinnorna gjordes den upptäckten på ett närmast spektakulärt sätt. Strax innan trion slutade ringde en person som bjudits in att delta i en av företagets marknadsundersökningar, till en chef på det göteborgska företaget och klagade på att den länk han fått skickad till sig inte fungerade. För att testa felet registrerade chefen sin makes kontaktuppgifter i databasen. Hon glömde dock att ta bort honom efteråt – och ett tag efter de tre kvinnorna slutat blev han kontaktad av dem från deras nya företag.

ANNONS

Rättegångskostnader påmiljoner

– Då begärde vi en intrångsundersökning hos kvinnorna och där upptäcktes en mängd av vår klients filer på deras nya datorer, säger Charlotte Forssander.

Målet har tidigare tagits upp i tingsrätt och hovrätt, innan Högsta Domstolen bedömde att det var ett fall för AD. Kvinnorna har därför genom åren dragit på sig rättegångskostnader på cirka 800 000 kronor, samtidigt som de nu också ska betala hälften, cirka 1,5 miljon kronor, av den tidigare arbetsgivarens rättegångskostnader. Totalt sänks dock skadeståndet med 60 procent i AD – i hovrätten dömdes de tre kvinnorna att betala 10,5 miljon kronor.

Advokat: De har haft ett rent helvete

Två av kvinnornas ombud, advokat Mikael Karlsson på Advokatbyrån Gulliksson, berättar att de tvingats leva på existensminimum sedan domen i tingsrätten föll i juni 2013.

– Det har gjorts utmätningar av deras löner och bostäder, samtidigt som ovissheten har varit jättejobbig. De har helt enkelt haft ett rent helvete på grund av den utdragna processen. Nivåerna som motparten lagt fram, och som tingsrätten gick på, har varit helt felaktiga. Om de lagt sig på en mer rimlig nivå från början hade parterna säkert kunnat lösa detta tidigare eller så hade förmodligen överklaganden inte gjorts, säger han.

Kvinnorna förnekar att de stulit databaserna och hävdar i stället att delar av dem skickats till dem från anonyma avsändare, medan de själva samlat ihop många av uppgifterna.

ANNONS

– Vi tycker att AD kommit till fel slutsats när det gäller hur mina klienter kommit över materialet – men vi välkomnar att de sänker skadeståndet, sammanfattar Mikael Karlsson.

ANNONS