Staël von Holstein är gärna kontroversiell

ANNONS
|

Johan Staël von Holstein pratar Stenbeck, Kulturrådet och om hur pengarna tog slut.

Seglarbrännan är omisskännlig. Förlåt, fel. Johan Staël von Holstein seglar inte. Det är för mycket slit runt om, tycker han. Däremot är han på Marstrand, nyss hemkommen från Pyréneerna där han vandrat med sönerna. Kommentarer som "Johan, kul att se dig. Ta mitt nummer så hörs vi", fälls frekvent av äldre män i sponsrade t-shirts och röda shorts.

Förgrundsfigur för it-boomen

ANNONS

Tillsammans med Framfabs Jonas Birgersson blev han förgrundsfiguren för it-boomen - och bubblan. Hans Icon Medialab rivstartade, rusade på börsen och den nye entreprenören hyllades av etablissemanget. År 2000 var Icons börsvärde 10 miljarder. "It-undret har gått Iconkurs" rubricerade Aftonbladet två år senare.

- Folk tror att "Vad fan, de skrev ihop en affärsplan och reste miljarder och sen drack de champagne i St Tropez". Om folk i sin vildaste fantasi kunde förstå hur hårt vi jobbade mellan 1996 och 2000. Och hur stolta och glada vi var över hur vi inspirerat och förändrat. Och så försvann allting och alla stod och skrattade.

I dag är varken börshajp eller miljardomsättning garanten för Holsteins plats i rampljuset. Nyligen försvarade han i en debattartikel Gotlands avgående landshövding Marianne Samuelssons påstådda gräddfilspolitik och som krönikör i Metro hyllade han Zlatan och försökte avveckla jantelagen. Många ser honom mer som än provokatör än entreprenör. Stör det honom?

- Jag tycker att jag har byggt bolag utav sjuhelvete. Men jag är mer som en travhäst än en travägare. Andra människor har tjänat en massa pengar på mig och kastat lite havre då och då. Jag har vunnit en massa lopp men aldrig tjänat några stålar. Men jag är stolt för de lopp jag har vunnit i alla fall.

ANNONS

Förutsåg internets framtid

Han har varit förutseende, säger han. Redan för tio år sedan sade han sig veta hur internet skulle se ut idag. I sin iver lånar han block och penna, och ritar upp den framtidsskiss han gav i slutet av 90-talet utan att få gehör. Tills det ringer.

"I keep my fingers crossed for you and if there's anything I can do, give me a call. You take care" avslutar han samtalet och återgår till skissen.

I fem år har Johan Staël von Holstein drivit företagsinkubatorn Iqube, enligt hemsidan ett växthus för drivna entreprenörer. Dotterbolaget Myqube, ska enligt Holstein slå Facebook. Efter två hjärtoperationer, den senaste i mars, valde han att kliva av som vd på Iqube men fortsätter på bolaget.

- Efter operationen fick jag två val av min läkare. Ett, att ändra mitt liv – och det enda sättet jag kan förändra mitt liv på är att jobba mindre. Eller två, att förbereda mig på ett kort liv - och det kan jag inte för jag har två barn.

ANNONS

Politiken "ett jävla joke"

Förra hösten flyttade han och familjen till Singapore. Iqubes bolag ska nå den asiatiska marknaden. Och klimatet blev för tufft på hemmaplan. I och med Johan Staël von Holsteins inträde i Statens kulturråd, accelererade näthatet. Kulturrådet är ingen lekstuga för en oinvigd liberal utan koll på konst, var kritikerna eniga om. Johan Staël von Holstein är, trots det, inte odelat pessimistisk till forumet.

- Jag är enormt imponerad av kompetensen hos människorna som jobbade på Kulturrådet. Sedan är jag enormt besviken, upprörd och uppgiven över hur hela strukturen ser ut. Ingen kan fatta beslut, inget kan förändas. Det är ett jävla joke. Om allting ser ut så i den politiska världen, vilket det antagligen gör, då ser det inte bra ut kan jag säga.

Själv är han van vid snabba beslut och mindre byråkrati. Tiden i Stenbeckssfären blev hans plantskola.

ANNONS

- Allt jag behövde var lite inspiration. Någon som klappade mig ryggen och trodde på mig. Mitt liv har blivit en miljard gånger bättre sen jag lämnade mejeriet i Kvibille. Den tacksamhet jag känner mot Jan Stenbeck! Om jag kan få människor att känna att "herregud, mitt liv har blivit en miljard gånger bättre", så är det värt otroligt mycket för mig.

Pengarna har aldrig styrt

Nu har Johan Staël von Holstein investerat sina sista slantar i Myqube. Han har inte en spänn kvar, säger han. Samtidigt hävdar han att ekonomi egentligen aldrig har styrt honom - det är bara ytterligare en socialistisk propagandabit. Politiken ligger Johan Staël von Holstein nära, kanske för att hans vision är att förändra. Det gör att folk har svårt att placera honom i fack, vilket de gärna vill, tror han.

- Jag tror att folk i Sverige har svårt för mig generellt eftersom jag är akademiker, arbetarson, politiker, företagsledare och entreprenör, medan de flesta håller sig inom ett skrå hela livet och aldrig vågar ge sig utanför.

ANNONS

Trots att framåtanda verkar vara ett av hans mer utmärkande drag, kallar han sig konservativ. Han tycker att det blivit ohyggligt mycket bättre sedan regeringsskiftet, mest därför att ingen vill förslava honom numer och inte lika mycket på grund av de faktiska förändringarna.

- Kan du säga mig fem grejer som verkligen förändrats sedan sossarna satt där? frågar han.

Tidig med kvinnor på topposter

Att vara politiskt korrekt bekommer honom inte. Men Johan Staël von Holstein var tidig med att ha kvinnor på topposter. Redan i Icon var halva ledningen kvinnor och en majoritet i ledningen för Iqubes styrelse har varit kvinnor. Det behövs en mix. Samtidigt tycker han att det är ett fundamentalt fel att skapa särskilda förutsättningar för kvinnor att bli entreprenörer. Ändå, hans liberala image till trots, tar Iqube emot statliga bidrag för just kvinnor.

ANNONS

- Nu gör Iqube det i alla fall. Vi har sådana här kvinnoprojekt eftersom vi är i ett sådant jävla behov av pengar men egentligen tycker jag att det är fel.

Kan man inte statistiskt påvisa att kvinnor har fler anställda och mer lönsamhet än män anser han inte att man ska ge dem större möjlighet att få uppleva det näst finaste som finns – entreprenörskap (det finaste är kärlek, tillägger han). Alla har förutsättningarna, vissa saknar drivkraften.

- Det är därför jag säger att jag skulle kunna ge det till alla människor. De behöver inte bli entreprenörer men jag kan ge alla drivkraften och drivkraften gör dig lycklig. Jag skulle kunna göra alla människor lyckliga.

Ålder: 46

Familj: Gift med Jessica, sönerna Nicholas, 8, och Maximus, 10.

Första jobb: Ostvändare på mejeriet i Kvibille

Nuvarande jobb: Fritänkande, ansvarstagande visionär och andlig ledare för Iqube (egen definition)

Inkomst: 884 700 kronor (2007)

Utbildning: Komvux, Informationsteknologi i Lund, Civilekonomexamen från Stockholms Universitet. Också läst vid Harvard Business school och Lynn University Florida

Talar: svenska, tyska, franska, spanska, engelska

Visste du inte om Johan: Jag är bra på att laga mat och att imitera trumpet med läpparna.

Johan om:

Att föreläsa: "Jag vill inspirera, jag vill ge energi. Ibland kan jag nästan gråta efter en föreläsning för att jag är så trött".

Att ofta synas i tidningen: "Men det är alltid för att jag har ett budskap, jag vill ju förändra. Jag vill frigöra människor".

Pressen: "Om du yttrar dig liberalt blir du nerskriven, hånad och utskrattad".

Bli sedd som en näringslivets spelevink: "Alla ska ständigt försöka klappa mig på huvudet och säga Gosse lille, och berätta för mig hur man ska göra. Jag låter dem hållas för jag tycker oftast att det är till min fördel i förhandlingslägen".

Karriär: "Jag tror att oerhört många människor idag med misslyckade liv har potentialen att göra sina liv en miljard gånger bättre".

ANNONS