Tyska tidningen Der Spiegel manar i en utgåva på söndagen britterna att stanna i EU. Specialnumret ges ut på två språk, engelska och tyska. Arkivbild.
Tyska tidningen Der Spiegel manar i en utgåva på söndagen britterna att stanna i EU. Specialnumret ges ut på två språk, engelska och tyska. Arkivbild.

Spiegel vädjar: Stanna i EU, britter

Tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel kommer i en tvåspråkig utgåva i söndagens tidning att mana britterna att stanna i EU. Tidningens chefredaktör Klaus Brinkbäumer listar huvudtexten en rad skäl till varför EU inte klarar sig utan Storbritannien.

ANNONS
|

"Resultaten är en objektiv men också starkt känslosam och tvåspråkig vädjan till landet: Snälla, lämna inte!", skriver Brinkbäumer i en kommentar till tidningens innehåll.

De brittiska väljarna ska den 23 juni ta ställning i en folkomröstning om landet ska lämna EU eller stanna kvar.

Enligt en färsk opinionsundersökning som TNS gjort för Spiegel vill 79 procent av tyskarna att Storbritannien ska vara kvar i EU.

Men den mätningen står i bjärt kontrast mot flera andra som pekar på ett mycket jämnt utfall den 23 juni. Exempelvis rapporterar den brittiska tidningen Independent på fredagen att enligt en undersökning som opinionsinstitutet Orb genomfört så samlar "lämna"-sidan 55 procent av rösterna, medan "stanna"-sidan får 45 procent. Någon siffra för obeslutsamma redovisas dock inte.

ANNONS

Tyska politiker har varit förhållandevis tysta under valkampanjen inför folkomröstningen. Men i dag förklarar Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble i Spiegels nätutgåva att han "hoppas och tror" att britterna kommer att rösta emot ett utträde.

ANNONS