Snart kommer det orange kuvertet

ANNONS
|

Vilken typ är du? Lägger du det orange kuvertet i en pappershög som du ska läsa senare? Eller öppnar du det och lär dig mer om din pension? Det sistnämnda är klokt att göra, oavsett om du ska få hög eller låg pension.

De som oroar sig allra minst för pensionen är nämligen de som har skaplig koll på sin pension, det visar undersökningar. Skulle sedan pensionsprognosen vara i lägsta laget så finns det för det mesta möjligheter att göra något åt det. Höja pensionen kan du till exempel göra genom att:

• Jobba fler år.

• Jobba heltid istället för deltid.

ANNONS

• Försöka höja lönen, bli en bra löneförhandlare.

• Förhandla dig till tjänstepension om du inte redan har det.

• Spara mera själv, eller om din partner tjänar mer än du så kan ni lägga mer av ert privata pensionssparande på dig. Du kan också få hans eller hennes framtida premiepensionsrätter.

• Många pensionärer har dessutom rätt till bostadstillägg, utan att veta om det. Det kan röra sig om tusenlappar mer i plånboken varje månad.

Men det som står i orange kuvertet är enbart en prognos över den allmänna pensionen och det är inte hela pensionen för de allra flesta. Det är bra att veta.

- I år får du en pinkod med i kuvertet och då kan du logga in på sajten minpension.se och få en prognos över hela din pension. Det hoppas vi att många ska göra, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

På minpension.se är även tjänstepensionen och ditt eventuella privata pensionssparande med. För genomsnittssvensken innebär det ungefär 3500 kronor mer i månaden, före skatt, jämfört med det som står i orange kuvertet.

- Men jag tycker inte man ska haka upp sig på summan 3500 kronor, det är bara en snittsiffra som kan vara både större och mindre, säger Monica Petersson.

ANNONS

Prognosen för den allmänna pensionen grundar sig på dina inkomster för två år sedan, vid senaste taxeringen. Tjänade du mindre då men räknar med att tjäna mer framöver, då kan du alltså räkna med en högre allmän pension.

På minpension.se kan du dessutom räkna ut hur mycket mer eller mindre du får i pension om du ändrar lön, om du sparar mer eller mindre och om du börjar ta ut pensionen vid olika åldrar. Numera är det ju okej att ta ut den allmänna pensionen redan från 61 års ålder, men då blir beloppet per månad lägre eftersom pengarna ska fördelas på fler år.

Du har laglig rätt att jobba kvar till 67 års ålder, men du kan arbeta ännu längre förutsatt att arbetsgivaren går med på det. Varje år du jobbar extra ökar din allmänna pension med ungefär sju till åtta procent, det gäller för de allra flesta.

För egenföretagare kan det vara lönsamt att ta ut pension vid 61 år och samtidigt jobba vidare, för då blir de sociala avgifterna lägre.

Pensionsprognos

18-21 mars skickas de orange kuverten ut i Västra Götaland.

Gör en hel prognos

Du kan logga in på minpension.se med pinkoden i orange kuvertet, BankID, Mobilt Bank ID eller E-legitimation. Annars kan du ringa Pensionsmyndigheten och få en heltäckande prognos, telefon 0771-776776, eller besök ett av servicekontoren.

ANNONS

Vill du byta ppm-fonder kan du inte göra det med bara pinkoden, utan måste använda någon av de andra inloggningssätten.

Lägre prognos?

Om din beräknade pension blivit lägre än i fjol så kan det bero på att Pensionsmyndigheten och branschen tagit fram en ny gemensam standard för att beräkna avkastningen på pensionspengarna, och det kan ge en något lägre avkastning än tidigare.

Detta påverkar pensionen

Allt du tjänar i livet påverkar storleken på din pension, lite förenklat. För de flesta blir pensionen högre, ju senare man går i pension. Löneutvecklingen i Sverige påverkar dessutom, liksom hur det går för de premiepensionsfonder du valt.

• Allmän pension.

18,5 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp (knappt 36 000 kronor per månad i år) avsätts till den allmänna pensionen. 16 procent går till inkomstpensionen. 2,5 procent går till premiepensionen. Garantipension får den som tjänat lite. Födda mellan 1938-1953 kan också ha tilläggspension.

• Tjänstepension har de flesta som arbetar.

Arbetsgivaren sätter av en summa varje månad till den. Hur mycket beror på vilket tjänstepensionsavtal du tillhör, och det styrs av var du arbetar och om arbetsgivaren har kollektivavtal. Ju mer du tjänar, desto större betydelse har tjänstepensionen för din totala pension.

ANNONS

• Privat pensionssparande.

Kan ske fritt eller i en öronmärkt pensionsförsäkring. Nu har regeringen föreslagit en regeländring, men i år kan du fortfarande dra av max 12000 kronor i en privat pensionsförsäkring. Du inkomstskattar för pengarna först när du tar ut dem och det kan gynna höginkomsttagare.

ANNONS