Snapchat rusar efter börspremiär

ANNONS
|

Det gör att Snap värderas till många, många miljarder dollar mer än de 3 miljarder som Facebook erbjöd för att köpa bolaget 2013.

Trots dagens rusning finns det farhågor att aktien så småningom slutar i ett fiasko. Om det blir verklighet riskerar techjättar som Spotify att ge upp egna planer för en börsintroduktion, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Trots idel spekulationer om att man kan snart kan köpa aktier i Spotify, Uber och Airbnb har de stora techbolagen länge varit skeptiska till att börsnoteras i USA.

Börsen har betraktats som osäker och samtidigt har techbolagen ändå lyckats ta in riskkapital utanför aktiemarknaden.

ANNONS

Men på senare tid har ryktena gått varma om att hundratals bolag, däribland Spotify, kan bli tänkbara börskandidater de närmaste åren, skriver tekniksajten CB Insights.

Först på tur blev Snap, som i dag gjorde sin börspremiär på New York-börsen. Snap blir den största börsintroduktionen för ett amerikansk techbolag sedan Facebook släpptes på Nasdaq-börsen 2012 och noteringspriset är satt till 17 dollar per aktie.

Spelar viktig roll

Snap kommer också att spela en viktig roll för de andra techjättarnas börsplaner, tror Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

- Det är enormt mycket fokus på Snap just nu. Eftersom bolaget är först i kön kommer det att fungera som ett test för att förstå aktiemarknadens intresse för techbolag, säger han.

För Snaps del gäller det att redovisa en hållbar tillväxt. Även om tjänsten Snapchat har ökat i popularitet är det fortfarande upp till bevis för det sociala nätverket att visa upp en stabil intäktsmodell.

Hajpen kan ta slut

- Visserligen tjänar Snapchat bra och får snabbt många användare. Men kostnaderna växer också och bolaget dras med stora förluster. Snap är långt ifrån att likna Facebook som har gjort sin tjänst oumbärlig för användaren, säger Bornold och fortsätter:

ANNONS

- Utifrån det stora intresset som man ser nu kan aktien lyfta. Men samtidigt finns det en oro att hajpen kan ta slut och att aktien vänder nedåt. Då får vi vänta länge tills något nytt techbolag vågar sig till börsen, inte minst Spotify.

TT

ANNONS