Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Småföretagare fortsatt optimistiska

Småföretagare ser ljust på framtiden. Men svårigheten att hitta personal med rätt kompetens är ett orosmoln, enligt en undersökning.

Småföretagen ser generellt ljust på framtiden. Sysselsättningen har ökat det senaste året och trenden är fortsatt fler anställda i småföretagen, enligt organisationen Företagarna och Swedbanks småföretagsbarometer som bygger på uppgifter från 4 000 företag med 1–49 anställda.

Hälften av företagen räknar med högre försäljning det kommande året, bara ett av tio småföretag räknar med fallande omsättning.

Men det finns också tillväxthinder enligt företagarna, som bland annat pekar på brist på rätt arbetskraft och att det är dyrt att anställa.

- Svaren i den här undersökningen stämmer väl överens med min bild av svensk ekonomi. Alla är överens om att det går bra för Sverige, men det skulle kunna gå ännu bättre, säger Johan Eklund, vd för forskningsinstitutet Entreprenörskapsforum, vid ett seminarium om barometern i Stockholm.

Han tycker att det finns flera strukturproblem i Sverige, till exempel marginalkostnader kopplat till löner.

- Jag förstår att företag alltid vill ha så låga kostnader som möjligt. Men politik handlar om att se var resurserna får bäst effekt. Småföretag verkar i en kontext. Satsar man på infrastruktur och bostadsbyggande dras småföretagen med, säger Mikael Damberg (S), som också deltog i seminariet.

Fakta: Småföretagarbarometern

23 procent av småföretagen har ökat sin personalstyrka de senaste 12 månaderna. Företagen tror generellt på en ökad sysselsättning det kommande året.

Hälften tror på en ökad omsättning det kommande året. optimismen är störst bland unga företag och företag med 20–49 anställda. Tjänsteföretag är mer optimistiska än industriföretag.

40 procent av småföretagarna har tackat nej till order de senaste 12 månaderna. Flest företag har tackat nej inom byggindustrin. Orsaken uppges i första han vara att man inte hinner med mer. PÅ andra plats kommer arbetskraftsbrist.

Småföretagarbarometern omfattar 4 000 företag med 1–49 anställda.

Källa: Företagarna/Swedbank

Mest läst