Fri EU-roaming kan bli dyr

Nord står mot syd när EU försöker hitta lämpliga pristak för telefonbolagen inför nästa års fria roaming. Sverige får hoppas på EU-parlamentet för att inte riskera att konsumentpriserna i själva verket stiger.

ANNONS
|

Enighet har redan nåtts sedan länge om att från den 15 juni 2017 slopa de så kallade roamingavgifter som betalas av den som använder sin telefon i ett annat EU-land än det egna.

Nu måste det dock även avgöras hur mycket Europas telefonbolag ska få kräva av varandra i ersättning för den trafik som utbyts. Var pristaket hamnar lär få konsekvenser för telefonpriserna även på hemmaplan.

- Vårt mål har varit att kunder och svenskar när de är ute ska kunna betala så lite som möjligt för roaming, helst ungefär som hemma. Men också utan att det leder till höjda priser i Sverige, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) i Bryssel.

ANNONS

Vill gå längre

Den kompromiss som hittills nåtts är han inte helt nöjd med.

- Vi hade velat att man tog ytterligare steg. Risken med det nuvarande grossistbeslutet gör att när man då avskaffar roamingen i slutkundsledet så finns risken, särskilt i länder som Sverige, att operatörerna får rätt stora förluster och så måste man lösa på det något sätt. Och då kan det bli generellt högre avgifter, säger ministern efter fredagens uppgörelse.

Ironiskt nog kan alltså den slopade roamingen innebära högre telefonavgifter i länder som Sverige – även om Peter Eriksson tror att de förhandlingar som nu vidtar med EU-parlamentet kommer att pressa priserna ytterligare.

- Vi tror att vi kan komma ytterligare något steg i förhandlingarna med Europaparlamentet därför att de brukar stå på samma sida som Sverige i den här frågan. Men hur långt vill jag inte säga.

ANNONS

Nord mot syd

Frågan är en klassisk strid mellan nord och syd. Mer välbärgade och mobiltäta länder i norr vill ha låga grossistpriser för att inte pressa upp priserna på hemmaplan. Stora turistländer i söder vill gärna få in så mycket som möjligt av nedresande mobilpratare.

- Men vårt argument är ganska tungt, anser Peter Eriksson.

- Om vi använder våra mobiltelefoner när vi är på semester i samma utsträckning som hemma så kommer de att tjäna pengar även om priserna är mycket lägre än vad de har varit, beräknar ministern i Bryssel.

Fakta: Roamingförslaget

EU-länderna har sedan tidigare enats om slopad roaming för konsumenter inom EU från den 15 juni 2017.

Vad gäller grossistpriserna – hur mycket telefonbolagen betalar varandra – väntar nu slutförhandlingar mellan EU:s medlemsländer och EU-parlamentet.

För mobiltelefonsamtalen vill EU:s medlemsländer ha en maxavgift i grossistledet på 3,53 cent per minut. Parlamentet vill lägga sig på 3 cent per minut.

Per megabyte data vill medlemsländerna se en glidande skala från max 1 cent i juli 2017 till max 0,5 cent år 2021. Parlamentet vill i sin tur glida från 0,4 cent nästa år till 0,1 cent år 2021.

Per sms vill såväl medlemsländerna som parlamentet ha ett maxtak på 1 cent per meddelande.

ANNONS