Skatteverket granskar Airbnb-värdar

Skatteverket har inlett en granskning av personer som haft inkomster från Airbnb-uthyrning 2015. För den som inte deklarerat sina inkomster på rätt sätt och betalat de skatter som ska in kan det bli en ganska dyr historia.

ANNONS
|

- Nu pågår kontrollerna av inkomster från 2015 och de kommer att pågå under hela hösten och en bit in på nästa år, säger Rebecca Filis, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den som hyr ut sin bostad behöver inte betala skatt förrän inkomsterna överstiger 40000 kronor, plus att man får dra av för omkostnader i samband med uthyrningen. Men om hyresintäkterna blir högre än så ska de deklareras och man ska betala 30 procent skatt.

ANNONS

Långtgående möjligheter

Skatteverket vill inte uppge hur många personer som är föremål för den pågående granskningen.

- Det kan jag inte gå in på. Det som vi lämnar ut är färdiga beslut och de är inte så många än så länge. Inte över tio stycken i alla fall, säger Rebecca Filis.

Hon vill heller inte berätta hur Skatteverkets granskare får reda på hur mycket Airbnb-uthyrarna tjänat på sin verksamhet.

- Jag kan inte berätta exakt hur vi får in uppgifter. Men generellt har vi ganska långtgående möjligheter att hämta in uppgifter från svenska men också utländska aktörer via handräckning eller genom att vi har gemensamma revisioner med andra länder. Tips är ju också en väg, säger Rebecca Filis.

Upptaxering väntar

För den som inte betalat rätt skatt på sina hyresinkomster från Airbnb väntar upptaxering, med i vissa fall tiotusentals kronor, och eventuellt också skattetillägg.

ANNONS

- Vid väldigt graverande fall kan vi i stället välja att göra en brottsanmälan till åklagaren om någon typ av skattebrott eller skatteförseelse, säger Rebecca Filis.

Granskningen som Skatteverket nu genomför är en del av ett regeringsuppdrag, där man tittar på den så kallade delningsekonomin. Tidigare har den nu nedlagda taxitjänsten Uberpop varit i blickfånget.

Fakta: Överskott av uthyrning

Den som hyr ut sin bostad får alltid göra ett schablonavdrag på 40000 kronor. (Gäller från och med inkomståret 2013)

Schablonavdraget gäller per år och bostad.

Den som hyr ut en hyreslägenhet eller bostadsrätt får också göra avdrag för den hyra eller avgift som man själv betalar för den uthyrda delen under den tid bostaden är uthyrd.

Om det blir ett överskott av uthyrningen, efter att alla avdrag är gjorda, ska den som hyrt ut betala 30 procent i skatt på detta.

Källa: Skatteverket

ANNONS