USA:s president Donald Trump har skrivit under en promemoria som behandlar tullar och andra restriktioner mot Kina.
USA:s president Donald Trump har skrivit under en promemoria som behandlar tullar och andra restriktioner mot Kina.

Sex veckor som avgör handelskriget

En orosvåg sveper över börser och valutamarknaden med världens två största ekonomier på väg in i ett handelskrig. De kommande sex veckorna blir avgörande för hur det går, enligt SEB:s Asienstrateg Melody Jiang.

ANNONS
|

"Kina vill inte ha ett handelskrig, då det är uppenbart för dem att ett handelskrig skulle skada landets ekonomi mer än det skulle skada USA", skriver Melody Jiang i en rapport.

Mot bakgrund av det relativt mjuka svar Kina gett hittills räknar hon med att Kina nu satsar på förhandlingsspåret.

Utrymme att förhandla

Hon ser en frist för förhandlingar fram till början av maj när det gäller USA:s tullar på 1300 varor från Kina för över 50 miljarder dollar. Det handlar om de 15 dagar som USA:s myndigheter normalt behöver för att precisera de nya tullreglerna och ytterligare 30 dagars remisstid till berörda parter i USA.

ANNONS

"Detta ger utrymme för båda sidor att förhandla och det kan ge lägre tullar", skriver hon.

Men även USA kan drabbas hårt, varnar bedömare.

"Effekterna blir troligen starkare i USA och kommer öka både konsument- och producentpriser", skriver Hannah Anderson, strateg på JP Morgan i en rapport.

Kinas handelsdepartement har som svar på USA:s president Donald Trumps besked om tullar på 1300 produkter från Kina för upp till 60 miljarder dollar flaggat för motåtgärder. Hotet från Peking består i nuläget av kinesiska tullar på 128 varor från USA till ett värde av tre miljarder dollar. Bland annat handlar det om stålrör, frukt, vin, fläskkött och vissa aluminiumprodukter från USA.

Kina planerar samtidigt att anmäla USA:s nya tullar till världshandelsorganisationen WTO.

Anmäler Kina till WTO

Från president Donald Trumps sida har det också talats om en WTO-anmälan, fast mot Kina.

Den processen har nu formellt inletts av USA, som anklagar Kina i ett uttalande för att neka utländska patentinnehavare, däribland amerikanska bolag, grundläggande immateriella rättigheter som förhindrar kinesiska företag från att använda teknologier efter att licenstiden löpt ut.

USA:s finansdepartement förväntas även ta fram regler som begränsar kinesiska investeringar, enligt president Trump.

Enligt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer motiveras det nya tullbeslutet av en utredning som visar att Kina med statliga subventioner snedvrider konkurrensen och även ansvarar för stöld, påtryckningar och förvärv som gett kinesiska företag tillgång till immateriella rättigheter som tillhört amerikanska företag.

ANNONS

Tokyobörsen rasade med 4,5 procent under fredagens handel, medan Shanghaibörsen föll 3,4 procent.

Dollarn faller samtidigt. Kursen mot den japanska yenen, som ses som en tillflyktsort för investerare i orostider, är efter ett fall på 1 procent under veckan på den lägsta nivån sedan november 2016.

TT

Fakta: Tillfälligt EU-undantag från Trumps tullar

Trumpregeringens hot om nya USA-tullar på 1300 kinesiska varor för upp till 60 miljarder dollar kommer sedan president Donald Trump tidigare i mars beslutat om USA-tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, som träder i kraft på fredagen.

Kanada och Mexiko har tidigare fått undantag dessa tullar så länge de förhandlar med USA om ett nytt nordamerikanskt handelsavtal. Tillfälliga undantag, i syfte att trycka på för bättre handelsvillkor för USA, har även getts till EU samt Argentina, Australien, Brasilien och Sydkorea.

ANNONS