Om Göteborg bygger en ny arena i stället för Scandinavium, vill Ola Serneke gå in som finansiär.
Om Göteborg bygger en ny arena i stället för Scandinavium, vill Ola Serneke gå in som finansiär.

Serneke vill bygga nya multiarenan

Byggherren Ola Serneke vill bygga nya arenan och har redan skisser och en kalkyl på tre miljarder kronor.

ANNONS
|

Ola Serneke, som redan har byggt Prioritet Serneke arena i Kviberg, är helt klart intresserad av att investera och bygga nya arenan som ska ersätta Scandinavium.

- När det gäller arenan måste man göra ett rejält omtag, det får inte bli någon halvmesyr. Det måste tillföra Göteborg stad och invånarna något, och som gör att vi blir starkare som evenemangsstad igen, säger Ola Serneke.

- Vi går mer än gärna in själva som fastighetsägare till en sådan arena. Absolut, säger han.

Hos Serneke har man tittat på en lösning där man ersätter gamla Scandinavium med ett helt nytt affärs- och kontorscentrum, och så byggs nya arenan i området mellan Valhalla IP och Nya Ullevi. Gamla Scandinavium rivs inte förrän nya arenan är klar.

ANNONS

Serneke tror att byggrättsintäkterna för platsen där Scandinavium ligger i dag kan vara värda 700 till 800 miljoner kronor som kommer att gå till kommunen.

Byggrätten är den rätt som fastighetsägaren har rätt att bygga på, en tomt som säljs av kommunen.

Läget är ett A++, och Göteborg har alla möjligheter att få intäkter, inte bara genom en multiarena, utan även alla verksamheter runt i kring med restauranger, handel och kontor, menar han.

- Och bygger man ett nytt affärscentrum där Scandinavium ligger i dag och så får Svenska Mässan ännu mer yta, säger Ola Serneke.

Enligt Serneke skulle själva arenan och byggnader runt i kring kosta runt tre miljarder kronor.

Men han ser möjligheten att kunna bygga ut hela sträckan upp till Nya Ullevi med bostäder, handel och kontor.

Nils Wiberg, vd för Prioritet Finans, som var med och finansierade Serneke arena är klart entusiastisk.

- Jag är så ledsen över att vår underbara vackra stad inte kan konkurera med Malmö eller Stockholm om olika evenemang och Eurovision för att vi inte har en modern och fin arena. Det vore ett underbart lyft att få vara med om att bygga den innan jag dör, säger Nils Wiberg, som är beredd att gå in med ett par hundra miljoner kronor beroende på hur många investerare som vill vara med.

ANNONS

Och han samarbetar gärna med Ola Serneke i ett nytt arenabygge.

- Det är klart jag gör. Vi har gjort det en gång, och gjorde det väldigt framgångsrik, så vi kan göra det en gång till, säger han.

Från storföretag som AB Volvo och SKF håller man sig mer avvaktande till en eventuell arenasponsring efter som ingen formell förfrågan har gått ut.

Erik Selin, vd för Balder, är försiktigt positiv, men tycker att det är för tidigt att ta ställning.

Från Wallenstam är man positiva till att Göteborg vill satsa på en ny arena, och tycker precis som Serneke att det måste tas ett större grepp som inbegriper, bostäder, arbetsplatser och handel i anslutning till arenan.

- Nya arenan är en del av stadens utveckling framåt. Och staden har ju jättefina förutsättningar att finna finansieringen för en ny arena, säger Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam.

Många har redan skissat på arenabygget, men ingen har lyckats hittills, konstaterar han.

- Den här övningen får man ha viss respekt för. Jag tror inte att någon enskild aktör ska åta sig uppdraget. Wallenstam är gärna med i en gruppering, för det behövs en samlad kompetens för att detta ska bli bra, säger han.

ANNONS

Hur redo är då Serneke?

- Jag tycker att detta är en stor fråga för Göteborg, så jag tycker att man ska gå ut med en markanvisningstävling med konceptualisering, plus finansiering och ägande. En tävling som går ut till alla – och må bäste man vinna, säger Ola Serneke.

ANNONS