De röda markeringarna visar var du ser att Netflixmejlet är falskt.
De röda markeringarna visar var du ser att Netflixmejlet är falskt.

Se upp för falska Netflixmejl

ANNONS
|

Förr var nätfisket enklare att avslöja. Mejlen var fulla av språkfel och så fula att du direkt såg att det var bluff. Nu har nätfiskarna blivit skickligare. De använder företagens riktiga logotyper och kopierar riktiga mejl så att språk och tonfall är det du är van vid.

Mejlet om att ditt Netflixkonto är uppsagt är ett av dem som cirkulerar just nu som många blivit lurade av. Ett annat mejl säger att någon köpt saker i Candy Crush Saga på ditt Ituneskonto från Pakistan eller något annat land långt borta. Du uppmanas att klicka på en länk för att agera om du vill rädda ditt konto.

ANNONS

Mejlen ser autentiska ut, men ofta går det att se att det är bedrägeri även för icke dataexperter.

Kolla först adresserna. Är mejlet skickat till den adress du lämnat till företaget? Är det en annan adress är det inte ett riktigt utskick. Titta sen på avsändaradressen. Håll muspekaren över om den inte syns. Är slutet på adressen företagets riktiga domän, till exempel apple.com eller gp.se eller netflix.com? Är den inte det är brevet förmodligen falskt.

Håll sen muspekaren över länkar i mejlet utan att klicka på dem. Leder länkarna till helt andra domäner än företagets vanliga? Då är det ett falskt mejl.

Om du ombeds lämna lösenord eller kreditkortsuppgifter i mejlet brukar det också vara bedrägeri. Seriösa företag ber dig aldrig om lösenord. De ber dig i stället återställa ditt lösenord om något blivit fel.

Även om mejlet verkar okej och seriöst ska du inte klicka på länkar i mejlet utan skriva in den vanliga adressen till tjänsten i webbläsarens fönster. Logga sen in på ditt konto, kolla om allt är i ordning. Byt lösenord om du är orolig för att någon annan kommit åt kontot. Använd aldrig samma lösenord på flera ställen.

Om du är orolig för att någon kan ha kommit åt dina bankkortsuppgifter - spärra kortet för köp. Du kan ofta göra det själv i din banks internettjänst.

ANNONS
ANNONS