Sd kan få problem att fylla platser

ANNONS
|

Sverigedemokraterna blir, med nära tre procent av rösterna, det största småpartiet. Feministiskt initiativ, Piratpartiet och övriga partier utanför riksdagen fick mindre än en procent av rösterna vardera.

Partier som kommer över den gränsen får fri tryckning och distribution av valsedlar.

- Jag vet vilket arbete vi har fått lägga ned på valsedelsdistribution i det här valet. Därför hade det varit skönt att slippa det om fyra år, säger Feministiskt initiativs talesperson Sofia Karlsson.

170 miljoner fördelas

Gränsen för statligt partistöd går vid 2,5 procent av rösterna i hela landet i ett riksdagsval. Hur mycket Sverigedemokraterna får är inte beslutat, men varje år fördelas runt 170 miljoner kronor mellan partierna.

ANNONS

Jämfört med förra valet, då partiet fick mandat i 29 kommuner, kommer de efter årets val in i minst 82 kommuner och tre landsting. Därmed ökar det kommunala partistödet.

Bara i Göteborg kommer Sverigedemokraterna, med ett mandat i kommunfullmäktige, få närmare 1,8 miljoner under mandatperioden.

Totalt sett får partiet, enligt Svenska Dagbladet, minst 45 miljoner kronor de närmaste fyra åren. Det går att jämföra med partiets valbudget på runt sju miljoner kronor inför årets val.

Ulla Ekström von Essen, doktor i idéhistoria vid Södertörns högskola, bedömer att tillskottet i partikassan får stor betydelse. Särskilt inför nästa val.

Kommunicera budskapet

- Partiet kommer att kunna föra en mycket mera framgångsrik valkampanj 2010, de kommer säkerligen att lägga undan pengar till det. Eftersom det är ett väljarbaserat parti är det viktigt att kommunicera budskapet till väljarna, säger hon.

Den kartläggning hon gjort av partiet visar att deras företrädare i första hand har lagt fram centralt formulerade motioner på kommunal nivå. Ofta om sådant som kommunerna inte kan besluta om, exempelvis slöjförbud och stopp för invandring.

- Det är signalpolitik som visar vad Sverigedemokraterna står för, säger Ulla Ekström von Essen, som tror att partiet får problem med att hitta ledamöter till alla nya platser.

ANNONS

ANNONS