SCA:s vd Magnus Groth. Arkivbild.
SCA:s vd Magnus Groth. Arkivbild.

SCA köper sårvårdsbolag

ANNONS
|

SCA, som bland annat tillverkar toalettpapper, blöjor och mensskydd, har enligt vd Magnus Groth en längre tid haft ögonen på marknaden för sjukvårdsprodukter i allmänhet och BSN Medical i synnerhet.

BSN tillverkar produkter inom sårvård, kompressionsbehandling och ortopedi och Groth tycker att bolagen passar varandra som hand i handske.

- Det är en ny tillväxtplattform för SCA. Det är också en verksamhet som är motståndskraftig mot makroekonomiska förändringar, sade han vid en telefonkonferens.

ANNONS

Växande marknad

Och aktieplacerarna tycks hålla med om att affären är bra för det svenska bolaget. Efter konferensen hade aktien stigit med drygt tre procent på Stockholmsbörsen.

Enligt Groth har företag som SCA och BSN framtiden för sig. Trenden med en växande och åldrande befolkning i världen kommer att leda till en ökad användning av de produkter bolagen tillverkar, oavsett konjunkturläge.

SCA betalar 2,7 miljarder euro, motsvarande cirka 26 miljarder kronor, för det tyska bolaget. Säljare är det svenska riskkapitalbolaget EQT. Det angivna priset inkluderar BSN:s skulder.

BSN omsatte i fjol 861 miljoner euro med en justerad, underliggande vinst, enligt måttet ebitda, på 201 miljoner euro. Bolaget har 6000 anställda.

Klart 2017

Köpet är helt lånefinansierat och väntas bidra positivt till SCA:s vinst från första året. De årliga samordningsvinsterna beräknas till minst 30 miljoner euro, med full effekt tre år efter det att samgåendet slutförts.

Affären väntas vara slutförd under andra kvartalet nästa år. Det är ungefär samtidigt som ett beslut om delning av SCA ska fattas i samband med årsstämman.

Enligt planen kommer SCA att delas upp i två separata bolag där det ena är inriktat på hygienprodukter och det andra på skog.

ANNONS

Fakta: SCA och BSN

Skogs- och hygienföretaget SCA ska nästa år delas upp i två bolag med inriktning på hygienprodukter respektive skog. Det formella beslutet om delningen väntas vid årsstämman i vår.

I dag står hygienverksamheten för 85 procent av koncernens omsättning och skogsverksamheten för 15 procent. Drygt 4000 av koncernens totalt 44000 anställda jobbar i skogsindustridelen.

BSN har 6000 anställda och finns på 140 marknader, där USA, Tyskland och Frankrike är störst. Tillverkning sker i 11 olika länder.

Källa: SCA

ANNONS