Satsar stort på italiensk kris

Det satsas stora pengar på en italiensk kris efter kommande söndags folkomröstning om ändrad grundlag. Efter britternas brexit och Trumpseger i USA räknar tunga spekulanter med ännu ett väljaruppror.

ANNONS
|

- Det görs kolossala blankningsaffärer mot Italien, från USA och andra länder där stora investerare är baserade, säger Raffaele Jerusalmi, vd för Milanobörsen.

Affärerna görs trots att utfallet i folkomröstningen är osäkert och de flesta analytiker inte ser någon större turbulens om det skulle sluta med ett bakslag för premiärminister Matteo Renzi.

Ännu ett väljaruppror

Men efter brexit och Donald Trumps seger i USA:s presidentval verkar många spekulanter räkna med ännu ett väljaruppror.

ANNONS

Spekulanternas attack mot Italien görs med stora så kallade blankningsaffärer, där man genom att sälja lånade italienska bankaktier och statspapper öppnar för att tjäna pengar på kursfall.

Enligt italienska finansmyndigheter har spekulanterna bland annat satsat på skakiga bankaktier, som Banco Popolare di Milano och Banca Carige. Det stora sorgebarnet i den italienska bankindustrin, Monte dei Paschi, skyddas mot liknande angrepp sedan i somras.

Milanobörsen har redan tappat mer än en femtedel av sitt värde i år. Nedgången har tagit fart inför folkomröstningen, som egentligen gäller grundlagsändringar, men som också ses som en förtroendeomröstning för Renzi som kan sluta i nyval.

Vill lämna EU

Det finns samtidigt uppgifter som visar att marknaden har börjat blanka i italienska statspapper i en omfattning som inte har skådats sedan eurokrisen skakade landet 2011–2012. Och på valutamarknaden är intresset för att säkra sig mot turbulens kring euron ovanligt stort.

Premiärminister Renzi pläderar för att grundlagen ändras för att begränsa senatens och de italienska regionernas inflytande över politiken, men har ställts inför en växande nej-rörelse.

Bland annat blåser det medvind för den populistiska italienska Femstjärnerörelsen med komikern Beppe Grillo i spetsen, som vill att Italien gör som Storbritannien och lämnar EU.

Fakta: Mätningarna inför folkomröstningen

Hur det faktiskt kommer att gå i folkomröstningen i Italien på söndag är det svårt att sia om. Det råder förbud mot opinionsmätningar de sista två veckorna inför omröstningen och många bedömare pekar på att osäkerheten kring alla typer av mätningar är stor efter Donald Trumps valseger i USA-valet och brexitomröstningen i juni.

I de 40 senast tillgängliga mätningarna från före den 18 november ledde nej-sidan med upp till 11 procentenheter över premiärminister Matteo Renzis ja-sida. Inofficiella mätningar har enligt källor antytt att gapet har minskat inför omröstningsdagen.

Källa: Reuters

ANNONS