Andrew Zuis i Farmington, Minnesota, visar hur hans dotters ersättningsmobil smällt. Arkivbild.
Andrew Zuis i Farmington, Minnesota, visar hur hans dotters ersättningsmobil smällt. Arkivbild.

Hårt slag mot Samsungs mobilenhet

ANNONS
|

Samsungs mobiltelefonenhet har haft bättre dagar. Efter rapporter om att även de ersättningsmobiler som elektronikjätten börjat leverera kunde fatta eld utfärdade amerikanska myndigheter en konsumentvarning. Nu har Samsung fattat beslut om att stoppa produktionen av sin senaste lyxtelefon helt. Kundernas säkerhet beskrivs i ett uttalande som orsaken till stoppet.

Tuff konkurrens

För Samsungs mobilenhet kan det ses som en katastrof. Elektronikföretaget har svårt att hävda sig i konkurrensen med andra tillverkare av smarta telefoner.

- För några år närmade de sig Apple, men fick en tillbakagång med ett antal olyckliga produktplaceringar. Förra året fick de en stor framgång med (telefonmodellen) S7:an, men så kommer det här, säger Bengt Nordström, vd för ett strategikonsultföretag specialiserat på telekombranschen.

ANNONS

- Samsung pressas också av de kinesiska android-tillverkarna som Huawei och andra. I Kina har man tappat jättemycket och ser man på tillväxten i utvecklingsländer utanför Kina får inte Samsung samma del av marknaden.

Han tror att det kan bli tufft för bolaget att arbeta upp sitt rykte som just mobiltillverkare igen.

- Det är klart att något inte står rätt till när man gör korrigeringar av en produkt som har brunnit och den nya versionen man släpper har samma problem, säger Nordström.

Ras på börsen

Den uteblivna försäljningen kan enligt analytiker beräknas till 17 miljarder USA-dollar (147,5 miljarder kronor), rapporterar Reuters. Samsung stängde med 8 procent ned på Seoul-börsen under tisdagen, och det var innan beskedet om totalstoppet hade kommit.

Alla användare som har en Galaxy Note 7 eller en ersättningsmobil uppmanas att stänga av den och sluta att använda den.

ANNONS

Flyg evakuerades

Tisdagens besked kommer lite mer en än månad efter det att Samsung återkallade 2,5 miljoner exemplar globalt på grund av att flera av dem börjat brinna.

Förra veckan fick ett flygplan evakueras sedan en Galaxy Note 7 börjat ryka i planet. Familjen som ägde mobilen uppgav att telefonen var en ersättningstelefon som Samsung har sagt använder säkra batterier.

I Sverige hann försäljningen av Galaxy Note 7 inte påbörjas innan företaget återkallade de 2,5 miljoner exemplaren som redan sålts.

Fakta: Problemen med Galaxy Note 7

Samsung har haft stora problem med batterierna på sin Samsung Galaxy Note 7 där exemplar plötsligt börjat brinna.

Telefonerna presenterades i augusti och började säljas i den 19 augusti på tio marknader, bland dem USA och Sydkorea.

Den 24 augusti kom en första rapport om att en mobil exploderat i Sydkorea.

Den 2 september meddelar Samsung att 2,5 miljoner mobiler återkallas globalt till följd av batteriproblem.

Den 8 september säger flygmyndigheter i USA att passagerare inte ska ha sina mobiler påslagna eller under laddning ombord på flyg eller packa ned dem i bagaget.

Den 9 september uppmanar konsumentmyndigheter i USA Galaxy Note 7-ägare att sluta använda dem.

Den 19 september startar utbytesprogrammet i Sydkorea.

Den 1 oktober återupptas försäljningen av nya Note 7-mobiler i Sydkorea.

Den 6 oktober evakueras ett Southwest Airlines-plan i USA till följd av rökutveckling av en Galaxy Note 7 ombord.

Den 9 oktober meddelar de amerikanska teleoperatörerna AT&T och T-Mobile att de kommer att sluta byta ut telefonen och sälja den.

Den 10 oktober uppges Samsung ha stoppat produktionen av Note 7 efter rapporter om att även den senaste versionen kan fatta eld. Elektronikjätten medgav att volymerna "justerats".

Den 11 oktober stoppar Samsung försäljningen världen över och uppmanar kunderna att omedelbart sluta använda mobilerna.

Källa: Reuters

ANNONS