Saab nära upplösning

ANNONS
|

- Vilken borgenär som helst kan lämna in en konkursansökan till Tingsrätten, det enda kravet är att du har en obetald fordran på företaget, säger Marie Karlsson-Tuula, juris doktor och docent i civilrätt vid juridiska institutionen på Handelshögskolan i Göteborg.

När en eventuell konkursansökan ligger på Tingsrättens bord är det upp till dem att avgöra om Saab är på obestånd – att de inte kan betala sin räkningar allt eftersom de förfaller och att den situationen är bestående.

- Tingsrätten bedömer om bolaget är på obestånd vid tillfället för ansökan och gör en bedömning av om företaget kan få in nya pengar framöver, förklarar Marie Karlsson-Tuula.

ANNONS

Om Tingsrätten tar beslutet att försätta det krisande bilföretaget i konkurs förlorar Victor Muller&co makten över verksamheten och en eller flera konkursförvaltare tar över driften av Saab. De bestämmer i sin tur vilka tillgångar som ska säljas och om hela verksamheten måste avvecklas.

- Om konkursansökan går igenom upplöses Saab i sin ursprungliga form, säger Marie Karlsson-Tuula.

Det kräver dock, som sagt, en konkursansökan. Om ingen anställd, ingen av de obetalda leverantörerna eller Saab själva vill ansöka om konkurs, då kan den ansatta biltillverkaren fortsätta leta efter pengar i USA eller Kina – eller helt enkelt fortsätta som vanligt.

Hur länge kan den här situationen egentligen pågå?

- Det kan man som vän av ordning verkligen fråga sig. Jag har aldrig träffat på ett företag som behandlats så bra av sina borgenärer som Saab. De har varit illikvida under en lång tid nu, jag är förvånad över att underleverantörerna varit så tålmodiga.

ANNONS