Saab-åtalade sågar bevisningen

Samtidigt som skuldberget hade vuxit till hundratals miljoner kronor höll Saab-topparna masken utåt. Åtalet om grovt svindleri ger de dock inte mycket för.

ANNONS
|

Precis som under de inledande rättegångsdagarna i Vänersborgs tingsrätt har åklagarsidan med sig en stor uppsättning tjocka pärmar, fyllda med utskrivna mejl och andra skriftliga bevis. Det bläddras febrilt på försvarssidan när chefsåklagare Olof Sahlgren hänvisar till olika sidor i materialet.

Den stora rättegången om misstänkta ekobrott inom Saab Automobile har kommit fram till den tredje delen, med de tyngsta anklagelserna mot Victor Muller, hans föregångare på vd-posten Jan Åke Jonsson och dåvarande bolagsjuristen Kristina Geers.

Trion anklagas för att ha spritt vilseledande uppgifter om det pressade ekonomiska läget i Saab, för att undvika att fordringsägare skulle begära företaget i konkurs. De tre tidigare styrelsemedlemmarna är åtalade för grovt svindleri, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

ANNONS

Nekar till brott

Samtliga tre nekar till brott och sågar åklagarens bevisning.

- Victor Muller har inte spridit någon vilseledande information, han har endast kommenterad information som han blivit konfronterad med av journalister, säger advokaten Hans Strandberg.

Olof Sahlgren tecknade under sin sakframställan en bild av hur Saab Automobile var i en bekymmersam situation redan när nederländska Spyker, med Victor Muller i spetsen, köpte Saab från General Motors i februari 2010.

Krisen eskalerade våren 2011. Samtidigt lät det dock, enligt åklagaren, inte alls lika allvarligt när Saab Automobiles företrädare uttalade sig om läget under perioden.

- Det handlar om uttalanden i media om att likviditeten och betalningsförmågan var god, säger Sahlgren.

- Det vi har försökt visa är ju att betalningsförmågan inte var så som man gjorde gällande.

ANNONS

Nytt stopp

Bland åklagarsidans bevis finns bland annat uttalanden i intervjuer med exempelvis SR, SVT och TT. Till exempel förnekade Victor Muller att produktionsstörningarna som förekom i slutet av mars skulle bero på obetalda fakturor till underleverantörer.

Några dagar senare tvingades bolaget till ett nytt produktionsstopp. Enligt åtalet var Saabs skulder då 695 miljoner kronor till totalt 905 leverantörer.

Rättegången fortsätter med förhör på onsdagen, då de åtalade ska ge sin version.

TT

Bakgrund: Rättegången

Rättegången om misstänkta ekobrott i Saab Automobile före konkursen 2011 består av flera delar. Sju personer är åtalade vid Vänersborgs tingsrätt, de flesta på flera punkter. Alla nekar till brott.

I den första delen behandlades sju miljoner kronor som Saab Automobile betalade i ersättning till företagets styrelseordförande och senare vd Victor Muller. Pengarna skickades som konsultarvode till konton utomlands. Åklagaren anser att syftet var att grovt försvåra skattekontroll.

I förra veckan avhandlades fakturor på 30 miljoner kronor som Saab skrev, och fick betalda, för ett återförsäljaravtal i Ukraina. Enligt åklagaren var det luftfakturor som upprättades för att få in pengar.

På tisdagen startade delen om grovt svindleri. Åtalet gäller uttalanden i medierna under perioden den 29 mars till 5 april 2011, dagar då Saab drabbades av flera produktionsstopp på grund av att man inte lyckats betala sina underleverantörer. I del två av åtalspunkten handlar det om årsredovisningen för 2010, som enligt åklagaren bland annat saknade väsentliga uppgifter om Saabs överenskommelse med Europeiska investeringsbanken (EIB).

28 februari går man in på årsredovisningar som enligt åklagaren blivit manipulerade. Åtalspunkterna gäller grov urkundsförfalskning och grovt osant intygande.

6 mars inleds de avslutande pläderingarna.

29 mars är sista planerade rättegångsdag.

Fakta: Huvudpersonerna i målet

De åtalade:

Victor Muller, tidigare vd för Saab-köparen Spyker och senare vd och styrelseordförande i Saab Automobile. Åtalad för grovt svindleri samt två fall av grovt försvårande av skattekontroll.

Jan-Åke Jonsson, vd för Saab Automobile fram till sommaren 2011. Åtalad för grovt svindleri, två fall av grovt försvårande av skattekontroll samt grovt osant intygande.

Kristina Geers, dåvarande bolagsjurist och styrelsemedlem. Åtalad för grovt svindleri, två fall av grovt försvårande av skattekontroll, två fall av grovt osant intygande samt grov urkundsförfalskning.

Utöver trion ovan är ytterligare fyra personer – en tidigare bolagsjurist, en finanschef och två revisorer – åtalade i målet.

Åklagarna:

Chefsåklagare Olof Sahlgren och kammaråklagare Lars Lindman.

Försvararna:

Advokaterna Hans Strandberg (Muller), BengtH Nilsson (Jonsson) och PerE Samuelson (Geers).

Biroll:

Vladimir Antonov, rysk finansman. Inte brottsmisstänkt och inte på plats, men ändå en av de centrala figurerna i den delen av åtalet som handlar om misstänkta luftfakturor på totalt 30 miljoner kronor.

ANNONS