Vattenfall har gjort upp med tjeckiska EPH om en försäljning av tyska brunkolstillgångar, men affären måste godkännas av Sveriges regering för att slutföras. Arkivbild.
Vattenfall har gjort upp med tjeckiska EPH om en försäljning av tyska brunkolstillgångar, men affären måste godkännas av Sveriges regering för att slutföras. Arkivbild.

S&P: Brunkolsaffär sänker affärsrisk

Affärsrisken för Vattenfall minskar om kraftkoncernen får sälja sina tyska brunkolstillgångar, enligt ratinginstitutet Standard & Poor's (S&P). Liksom Moody's gjorde förra veckan bekräftar S&P samtidigt Vattenfalls kreditbetyg.

ANNONS
|

"Vi ser den föreslagna försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolstillgångar som positiva för bolagets affärsrisk", skriver S&P, som räknar med att regeringen kommer att godkänna försäljningen av brunkolstillgångarna till tjeckiska EPH.

Negativa utsikter

Affären är omstridd, då den enligt kritiker kan leda till en utbyggd eller förlängd brunkolsanvändning i Tyskland. Det har bland annat lett till en svekdebatt kring Miljöpartiet inför ett eventuellt klartecken för affären från regeringen.

Besked om hur regeringen ställer sig till affären väntas inom kort från näringsminister Mikael Damberg (S). Vattenfall begärda ägarsamordning den 18 april och Damberg utlovade då ett beslut "inom ett par månader".

ANNONS

Utsikterna för Vattenfalls betyg, på BBB-plus, är negativa enligt S&P. Det innebär en större risk för sänkningar än höjningar i framtiden.

Fast S&P tar samtidigt bort Vattenfall från sin Creditwatch-lista, där bolag och länder som är under särskild uppsikt sätts upp inför beslut om kreditbetyg.

Ett lägre kreditbetyg gör i regel finansieringen dyrare och kan i extremfall tvinga bort bolag från kapitalmarknaden.

Räknar med sänkt skatt

S&P:s besked kommer bara några dagar efter det att ratinginstitutet Moody's också bekräftat Vattenfalls kreditbetyg på nivån A3, med negativa utsikter.

Liksom S&P hänvisar Moody's bland annat till att Vattenfall antas få sälja sina tyska brunkolstillgångar, vilket minskar exponeringen mot koldioxid, prispressen på den tyska kraftmarknaden och de stora politiska risker som omgärdar brunkolsanvändningen i Tyskland.

Dessutom räknar både S&P och Moody's med att skatten på svensk kärnkraft sänks, vilket antas göra denna del av Vattenfall lönsam igen.

Fakta: Vattenfall vill sälja brunkolet

Den statliga energijätten Vattenfall gjorde i april upp med tjeckiska EPH om en försäljning av Vattenfalls brunkolstillgångar i Tyskland. Affären granskas nu av regeringen. Näringsminister Mikael Damberg (S) har utlovat besked i sommar.

I affären ingår fyra kraftverk som körs på brunkol: Boxberg, Jänschwalde och Schwarze Pumpe samt enhet R vid Lippendorf. Därtill kommer gruvverksamhet i Jänschwalde, Nochten, Reichwalde och Welzow-Süd.

Köpeskillingen är hittills inte offentliggjord, men Vattenfall räknar med att behöva göra en nedskrivning på 22—27 miljarder kronor i andra kvartalet om affären genomförs. Blir det ingen affär befaras nedskrivningen bli ännu större.

Källa: Vattenfall

ANNONS