S nej till europakt står fast

ANNONS
|

S håller fast vid sitt nej till europakten. Det meddelade Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich efter S-riksdagsgruppens möte i dag.

Det förslag till avtal för finanspakten som finns på bordet räcker inte för att partiet ska ändra sitt nej till ett ja. Det var beskedet från den ekonomisk-politiske talesmannen Tommy Waidelich efter S-riksdagsgruppens möte.

-Vi accepterar inte den senaste versionen av finanspakten. Det har skett förändringar till det bättre, men det senaste utkastet är inte tillräckligt klart, sade Waidelich.

Han sade att S ser en oro för paktens roll i förhållande till svenska kollektivavtal och vad den har för bäring på det svenska finanspolitiska ramverket. Inflytande är också en viktig fråga.

-Sverige ges inget inflytande, sade Waidelich.-Jag tycker fortfarande att inflytandefrågan är väldigt bekymmersam, det går inte åt rätt håll. Det återstår en hel del för att finanspakten ska vara aktuell för oss att diskutera, sade Waidelich tidigare under dagen.

TT: I det senaste utkastet sägs det att icke euroländer kan få vara med på ett möte per år om man ställer upp på intentionerna i pakten.

ANNONS
-Jag tycker att det låter som att man ska ställa upp på regelverket, det är vi inte intresserade av, säger Waidelich.

EU-ländernas finansministrar gjorde "betydande framsteg" när de förhandlade om den nya finanspolitiska pakten i Bryssel på måndagskvällen, enligt finansminister Anders Borg (M).

-Det finns en väldigt stor förståelse för de synpunkter som bland annat Sverige och andra icke-euroländer lämnat; dels att vi inte får några legala krav på oss när vi inte är medlemmar i euron, dels att det är tydligt att pakten inte är ett första steg att bli medlemmar, säger Borg på väg in till tisdagens finansministermöte.

Enligt Borg finns också ett brett stöd för att icke-euroländer ska ha en plats i diskussionerna, och att eurotoppmöten inte enbart ska vara till för euroländerna.

Även om den svenska regeringen är nöjd med förhandlingarna i Bryssel återstår nu att övertyga oppositionen om att Sverige ska gå med.

Hittills har socialdemokraterna sagt nej och frågan är om partiet nu har kraft att tänka på finanspolitiska pakter.

-Jag tror att socialdemokraterna är beredda att ta ansvar även i den situation de är i nu. Så vi får fortsätta diskussionerna med bland annat dem, säger Borg.
ANNONS