Så räddar du hålen i plånboken

ANNONS
|

Nu efter semestrarna kan hålen i hushållskassan gapa stora. Inget är gratis, heter det ju. Det må vara sant men ofta går det faktiskt att komma undan mycket billigare än man först tror.

Hur mycket det går att spara på att vara prismedveten och utnyttja de låga priser som finns, beror på vem du är och vilka vanor du har.

Günther Mårder, sparekonom på Nordnet Bank, säger att det kan röra sig om åtskilliga tusenlappar på ett år.

–Om du planerar och håller ordning så slipper du många onödiga kostnader som uppstår enbart genom att du glömt att du redan handlat något eller inte kommer ihåg var du har lagt det. I ett parförhållande kan det verkligen löna sig att dela upp rollerna lite, så att ni inte handlar dubbelt eller inte alls. Ni kan komplettera varandra på ett bra sätt och bli ett starkare lag, säger han.

ANNONS

Kläder och skor är bäst att köpa utanför säsong. Klädreorna i januari och mitt i sommaren är perfekta för dig som vill fynda. Här finns tusenlappar att spara för den som inte är så trendkänslig.

Det är precis tvärtemot mathandlingen, där det är klart billigast och godast att köpa säsongens råvaror. Planera gärna matinköpen veckovis. Att tvingas kompletteringshandla tar tid och kostar ofta mer eftersom vi gärna väljer mindre närbutiker för de inköpen.

När det gäller nöjen är det lätt att bli hemmablind och glömma bort allt kul som finns att göra på hemmaplan, till en billig slant.

–Utnyttja båttrafiken i Göteborgs södra skärgård som är Sveriges billigaste. Med Västtrafikkortet kan du fortsätta med samma spårvagnsbiljett ända ut till de yttersta öarna. Åk till en ö du aldrig tidigare besökt, utforska och lär känna omgivningen. Här kan du hitta nya smultronställen. Ta gärna med dig matsäck för att spara kronor, säger Günther Mårder.

Mat och dagligvaror

ANNONS

• Halva priset: Handla livsmedel efter säsong. Priserna skiljer mycket mellan hög- och lågsäsong. Du kan sänka kostnaderna med hälften och dessutom smakar färska råvaror alltid bättre. Samla gärna favoritrecepten i en pärm där du sorterar allt efter olika säsonger.

• Välj butik: Prisskillnaderna kan vara stora mellan matbutikerna i Göteborg, precis som utbudet. För att hitta bästa pris tvingas man ofta välja stora butiker. Men gör en avvägning mellan utbud, närhet och pris när du väljer bästa matbutiken för dig. Gör till exempel en lista över vad du normalt köper och hur mycket under en månad. Sedan kollar du vad de varorna kostar och hittar på så sätt butiken med de bästa priserna för dig.

• Planera: Tänk igenom vilken mat som behöver handlas en vecka i taget och följ inköpslistan. Att tvingas komplettera tar tid och kostar ofta mer, eftersom det är lätt hänt att välja dyrare närbutiker för småinköpen.

• Släng mindre: Vi slänger bort över en fjärdedel av allt vi köper i matväg. Ta reda på matresterna och det som blir över vid matlagningen. Då kan du spara stora pengar. En vanlig tvåbarnsfamilj i Göteborg skulle kunna spara närmare 8000 kronor på ett år. Titta, lukta och smaka så avgör du om maten är tjänlig eller inte. Stirra dig inte blind på bäst-före-datumen.

ANNONS

• Var medlem hos alla butikskedjor: Då får du specialerbjudanden från alla. Men se upp, så du inte lockas att handla sådant som du inte planerat.

Äta ute

• Leta efter ”2 för 1”: Hitta erbjudanden i tidningen, på restaurangernas hemsidor, på rabattappar till din telefon, erbjudandelappar på stan och i rabatthäften som går att köpa, till exempel Enyoyhäftet.

• Ta med hem: Svälj stoltheten och be om en doggybag om du inte äter upp allt. Resterna slängs annars och du gör både miljön, plånboken och förhoppningsvis smaklökarna en tjänst genom att ta med dig maten hem.

• Drick vatten: Det som restaurangerna tjänar mest på är drycken. Därför kan de ha specialpriser på mat, till självkostnadspris, eftersom gästen förväntas ”betala sig” genom det han eller hon dricker. Så drick vatten, då kan du äta gott ute till riktigt bra pris.

• Konkurrens: Leta gärna efter ställen där många liknande restauranger konkurrerar med varandra. Då får du bra pris och god service.

Kläder och skor

ANNONS

• Tänk framåt: Kläder och skor är precis som mat säsongsvaror, förutom att priset är som lägst utanför säsong. Så planera framåt och köp det som behövs för nästa år.

• Välj klassiker: Köp gärna kläder och skor som håller i fler år än det som bara är modernt just nu. Tänk på det, även när du hittar kläder på rea.

• Fynda: Efter mellandagsrean - alltså från nyår och fram till lönen i januari - går prissänkningen från 30 procent till 50-70 procent i många butiker. Men samtidigt är utbudet begränsat. Andra stora rean är nu i slutet av sommaren när butikerna rensar hyllorna inför höstens nyheter.

• Storhandla: Åk med några andra familjer till Ullared eller liknande och köp varor som räcker länge. Köper ni storpack med kortare hållbarhet så kan ni dela med vännerna.

Nöjen

• After Work: Det finns väldigt många barer som erbjuder Happy Hour och liknande med låga priser i Göteborg. Dra nytta av det. Priserna är ofta 30-50 procent lägre.

• Ett kort för allt: Att gå på konserter kostar. Köp istället ett Lisebergskort så får du entré till mängder av bra artister till ett pris som i många fall är lägre än för en vanlig konsertbiljett. Men tänk på att vara där i god tid, för att få bra platser.

ANNONS

• Gratis entré: Slottsskogens djurpark är smått unik eftersom man kan gå in där gratis. För de flesta barn – och även vuxna - så är det underhållning så att det räcker och blir över.

• Se skärgården: Använd Västtrafikkortet och åk på spårvagnsbiljetten ut till öarna i skärgården.

• Örongodis: Klassisk musik är ofta gratis eller mycket billig i kyrkor. Håll utkik på Svenska kyrkans och andra trossamfunds hemsidor för att få information om programmen.

ANNONS