Marjut Nilsson är ofta på Kviberg och säljer sånt hon inte behöver.
Marjut Nilsson är ofta på Kviberg och säljer sånt hon inte behöver.

Sälj prylar på Kviberg

ANNONS
|

– Här träffar jag människor från hela världen, säger Marjut Nilsson på Kvibergs marknad.

Först är det alldeles tomt. Tio minuter senare är det så trångt att det inte går att ta sig in i den lilla spiltan som Emelie Johansson hyrt på Kvibergs marknad. Det rivs och rotas bland porslin, tavlor, kläder och möbler. Emelie dividerar med en äldre man om ett prydnadsföremål i mässing.

– Du ser gammal och vis ut. Så du kan få den billigare, säger hon.

Det blir affär. På loppis är alla argument utom de dåliga bra.

Emelie Johansson har stått på Kvibergs marknad tre veckor i rad. Hon håller på och rensar upp efter sin pappa som har gått bort, och har en hel lada med grejer hemma.

ANNONS

Att sälja på loppis tycker hon är kul. Men det är inget hon blir rik på.

– Kviberg är inte rätt ställe att stå om du säljer värdesaker. Men vissa grejer är perfekt att sälja här, som porslin. Fast folk prutar på allt, även på det som kostar fem kronor. Då kan man bli lite trött.

LP-skivor till exempel, är mycket bättre att sälja på Blocket. På Kviberg får Emelie runt fem kronor för en LP-skiva, på Blocket kan hon få 40 kronor.

Marjut Nilsson är en annan loppisveteran på Kviberg. Hon har nyligen sålt sin sommarstuga och har massor med saker som hon vill bli av med. I det lilla ståndet finns kläder, serietidningar, en tavla med simmärken, vykort, små hyllor, krukor och några svärd.

Marjut Nilsson har en ganska osentimental inställning till sina grejer.

– Min filosofi är att ju mer man äger, desto större bekymmer.

Efter att ha stått mycket på Kviberg vet hon hur mycket hon kan ta betalt för olika varor. Det mesta går att pruta ner. Men inte allt. Vissa grejer är oprutbara.

– Då tar jag hellre med mig det hem igen, och försöker igen en annan gång.

De bästa prylarna säljs redan klockan åtta på morgonen. Det berättar Ann-Katrin Nyholm som är här med dottern Camilla Bergstrand.

ANNONS

– Då går experterna runt och köper grejer. Ibland kan mina prylar sedan säljas dyrare vid ståndet bredvid. Men det gör inte så mycket, bara jag får det som jag vill ha, säger Ann-Katrin Nyholm.

Hon står på Kviberg några gånger om året, för att bli av med sånt hon inte använder, men också för att det är roligt. Idag räknar hon med att sälja för ungefär 2000 kronor.

Camilla Bergstrand är med för att sälja barngrejer.

– Det är perfekt att sälja leksaker här, säger hon.

Vid försäljning av dyrare saker gäller det att vara stenhård.

– Det går bra att sälja till exempel en jacka för 500 kronor. Men innan du lyckas sälja den kommer 200 personer komma fram och försöker köpa den för 40 kronor.

ANNONS