Ryssland och Opec överens – stryper oljeflödet

Opec och flera oljeproducenter utanför organisationen, ledda av Ryssland, har enats om att fortsätta sitt samarbete och förlänga produktionsminskningen. Ryssland som länge inte ville lämna besked höll på trumfkortet till slutet.

ANNONS
|

- De bedyrar hur goda vänner de är och kör på det här skådespelet att de arbetar tillsammans för att stabilisera oljepriset, säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken, som tagit del av informationen direkt i Wien från Irans oljeminister.

Oljemötet i Wien har omskrivits som ett av de viktigare på länge. Avtalet förlängs i nio månader, vilket innebär hela 2018 ut. Det innebär en sänkning av produktionen med 1,8 miljoner fat oljeekvivalenter per dag – som Opec, Ryssland och en rad andra oljeländer gjorde upp om för ett år sedan. Syftet är att få ned de globala oljelagren till normala nivåer.

ANNONS

Även Nigeria och Libyen, som tidigare inte varit med i avtalet, går med på att införa ett produktionstak, vilket glädjer marknaden. Risken att länderna nu skulle börja öka sin produktion är borta.

Liten betydelse

Den uppgörelse som Opec-länderna nu har nått är i linje med vad Saudiarabiens oljeminister Khalid al-Falih sagt sig vilja se avtalat inför mötet. Men i praktiken är betydelsen av förlängningen liten. I juni 2018 hålls ett nytt Opec-möte och då är alla avtal uppe till omförhandling.

- De hade kunnat förlänga det längre än 2018 ut, men för att nå sitt mål måste de dra det hela 2019 också, enligt mina siffror. Men den finansiella marknaden tar inte hänsyn till det eftersom den i praktiken handlar max tolv månader framåt i tiden, säger Jansson.

Satt på trumfkortet

Det slutgiltiga avtal, där även Ryssland är inkluderat, har dragit ut på tiden. Anledningen är att Opec-mötet var uppdelat i två delar och där den första delen enbart var öppen för medlemmar i Opec. Ryssland, som inte är medlem, har hållit Opec på halster inför avtalsförhandlingarna genom att inte bekräfta sina avsikter i frågan.

ANNONS

- På slutet var det Ryssland som hade trumfkortet och fällde avgörandet. Det blir ett maktmedel för Putin att visa att det är han som bestämmer. Han vill verkligen visa att han har sista ordet och så blev det den här gången också, säger Martin Jansson.

TT

Fakta: Länderna i Opec

Opec (The Organization of the Petroleum Exporting Countries) grundades i september 1960 i Bagdad. Ursprungliga länder var Iran, Irak, Kuwait, Saudiarabien och Venezuela.

Sedan dess har Algeriet, Angola, Ecuador, Ekvatorialguinea, Gabon, Libyen, Nigeria, Qatar och Förenade arabemiraten tillkommit.

Källa: Opec

ANNONS