Rysslands finansminister Anton Siluanov räknar med att trefaldiga statens upplåning på den inhemska marknaden 2017. Arkivbild.
Rysslands finansminister Anton Siluanov räknar med att trefaldiga statens upplåning på den inhemska marknaden 2017. Arkivbild.

Rysk plan för att täcka budgethål

Rysslands regering kommer att fortsätta ta pengar ur en oljefinansierad pensionsfond och ta lån i utländsk valuta för att täcka budgethål kommande år, enligt landets finansminister Anton Siluanov.

ANNONS
|

Den ryska statens upplåning på den inhemska marknaden kommer att trefaldigas under 2017 jämfört med i år, enligt Siluanov, som framträder på en konferens i Moskva. Ovanpå det utesluter han inte en ökning av upplåningen utomlands.

Siluanov utlovade samtidigt en treårsbudget i oktober utan några skattehöjningar.

Samtidigt uppger biträdande finansminister Sergej Stortjak att Ryssland kommer fortsätta samarbeta med utländska banker i framtida emissioner av statspapper i utländsk valuta, sedan den ryska staten lånat 1,25 miljarder dollar med euroobligatoner i veckan, där efterfrågan översteg utbudet med sex gånger.

Lånet följer på ett test av marknadens sug efter ryska statspapper i maj, då Ryssland lånade 1,75 miljarder dollar.

ANNONS

Rysslands centralbank sänkte förra veckan styrräntan med 0,50 procentenheter till 10 procent, sedan inflationen avtagit och utrymmet för penningpolitiska stimulanser därmed ökar.

Inflationen i Ryssland är nere strax under 7 procent och landets centralbank siktar på 4 procent vid slutet av 2014.

Fakta: På väg ur recession

Rysk ekonomi gick 2014 in i en djup recession, som kulminerade med ett BNP-fall på 3,7 procent i fjol. Årets BNP-utveckling beräknas också bli negativ, medan de flesta räknar med en återhämtning med måttlig tillväxt nästa år.

Recessionen sammanfaller med västsanktioner införda efter den ryska annekteringen av Krim och ett kraftigt ras för oljepriset, vilket fortfarande pressar de ryska statsfinanserna.

Inflationen, som gröpt ur befolkningens köpkraft, går i rätt riktning och ligger nu under 7 procent, vilket kan jämföras med fjolårets toppar på 15-16 procent. IMF räknar med en fortsatt nedgång till cirka 5 procent 2017.

Källa: IMF, Reuters

ANNONS