Energitåget. Allt fler turister åker till Ringhals för att lära sig mer om hur kärnkraft funkar – egentligen. Tommy Kihlberger ät en av dem.
Energitåget. Allt fler turister åker till Ringhals för att lära sig mer om hur kärnkraft funkar – egentligen. Tommy Kihlberger ät en av dem.

Ringhals het turistmagnet

Lite oväntat har Bockstensmannen i Varberg fått konkurrens om turisterna. Kärnkraftverket Ringhals har lockat upp till 5 000 besökare i sommar.

ANNONS
|

Ringhals har länge haft besöksverksamhet med rundturer och en stor utställningsdel och tar årligen emot upp till 12-13000 besökare. Under sommarsäsongen brukar man ta emot cirka 2000 besökare, men i år har antalet långt mer än fördubblats.

- Vi hoppas att vi når 5000 till sista rundturen på fredag. Vi vet inte varför intresset ökat så kraftigt men vi har haft ute annonser, och så verkar det som om allmänheten har fått ett starkare intresse för energifrågorna igen, säger kommunikatören Sigvald Hallberg.

Som mest har Ringhals haft upp till 25000 besökare under ett år, och det var kring kärnkraftsomröstningen 1980.

ANNONS

- Och så har vi verksamhet för barnen där de kan komma och både leka och lära sig om energi och kärnkraft, och de vuxna som kommer hit på sin fritid för att lära sig mer, säger Chalmeristen My Berglund, som guidar under sommaren. Hon brinner för vetenskap.

Det lilla turisttåget är fullt till sista plats med nyfikna besökare och en hel dagisklass, inför dagens första rundtur in på kärnkraftverket Ringhals välbevakade område. Alla legitimationer är kollade inför avfärd, och så rullar vi iväg in på industriområdet.

- Nu ska vi se Nordens största kärnkraftverk, som producerar 20 procent av Sveriges elbehov, berättar guiden My Berglund och uppmanar barnen och att vinka till alla de möter.

Vi kör förbi Ringhals egen räddningstjänst och kommer snabbt till den första cylinderformade reaktorbyggnaden, medan My Berglund vant förklarar att den går att jämföra med en stor vattenkokare, som klyver atomer och genererar massor av el.

Reaktor efter reaktor passerar, vi ser kylvattensanläggningar, testanläggningar och förbi ett av kontrollrummen, där det arbetar åtta personer under varje skift, varje dag, året om.

Elisabeth och Tommy Kihlberger, som bor nästgårds i Kungsbacka passar på att besöka Ringhals – för allra första gången.

ANNONS

- Man har ju en uppfattning om vad Ringhals är. Men att se det i verkligheten gör att det inte ser så farligt ut. För längesedan när det byggdes talade ju boende här om "dödens centrum", men så är det ju inte, säger Elisabeth.

- Vi är vana att få både kluriga och kritiska frågor, från besökare som funderar mycket på detta med kärnkraft, men det är bara roligt. Och det bästa sättet att möta frågor av oro, är med fakta, säger Sigvald Hallberg.

Fakta: Ringhals kärnkraftverk

  1. Ringhals är ett av Europas största kärnkraftverk som producerar cirka en femtedel av Sveriges elbehov.
  2. Det motsvarar sex städer av Göteborgs storlek.
  3. Kärnkraftverket ägs av Vattenfall och Sydkraft Nuclear Power AB
  4. 2019 och 2020 ska Ringhals 2 och 1 avvecklas.
  5. De två återstående kärnkraftverken på området kommer att fortsätta sin produktion till mitten av 2040-talet.
  6. Kärnkraftverken i Sverige står för 40 procent av den totala elproduktionen.
  7. Vattenkraften står för 40-43 procent.
ANNONS