Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Reor sänkte inflationen

Lägre priser på kläder och skor bidrog till att pressa ner inflationen i januari. Utvecklingen ger stöd åt Riksbankens försiktiga linje, enligt en ekonom.

Inflationstakten låg i januari på 1,4 procent, jämfört med 1,7 procent månaden före och en bra bit under Riksbankens mål på två procent. Mellan december och januari minskade konsumentpriserna med 0,7 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Tillbakagången hade delvis säsongsmässiga förklaringar. Under rea-månaden januari faller normalt sett priserna på kläder och skor.

- Det låg i korten att inflationen skulle gå ner, men den gick ner lite mer än förväntat. Det var också lägre priser på resekostnader, allt från paketresor till flygresor som påverkade, säger Jörgen Kennemar, makroanalytiker på Swedbank.

Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en inflationstakt på 1,5 procent, enligt Reuters enkät. Den underliggande inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i januari 1,6 procent, jämfört med 1,9 procent i december. Också det svagt under ekonomernas prognos.

Tidigare i veckan meddelade Riksbanken att styrräntan ligger kvar på minus 0,5 procent.

- Utfallet för inflationen stödjer den försiktighet som Riksbanken gav uttryck för i sitt senaste penningpolitiska beslut. Tittar man på KPI exklusive energipriser ligger den lite besvärande låg för Riksbanken, på 1,2 procent, säger Jörgen Kennemar.

Fakta: Inflationen i januari

Inflationstakten uppgick i januari till 1,4 procent, ner från 1,7 procent i december. Mellan december och januari minskade konsumentpriserna med 0,7 procent.

KPIF, inflationen rensad för effekter av ränteförändringar, var i januari 1,6 procent (1,9 procent i december). KPIF minskade med 0,7 procent mellan december och januari.

Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna under de senaste tolv månaderna.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

Mest läst