Hyreshöjning efter renovering medför, enligt en ny rapport, att många hushåll inte har råd att bo kvar. Arkivbild
Hyreshöjning efter renovering medför, enligt en ny rapport, att många hushåll inte har råd att bo kvar. Arkivbild

Renoveringar riskerar tvångsflytt

Var tredje hyresgäst kan tvingas flytta från sin bostad om hyran höjs med 50 procent efter ombyggnation. Det visar en undersökning som Hyresgästföreningen i Göteborg genomfört.

ANNONS
|

- Att så många är oroliga över att kunna bo kvar och får stora problem med sin ekonomiska situation efter en renovering var värre än jag vågat föreställa mig, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Av rapporten framgår att hyrorna i Göteborgsområdet, enligt Hyresgästföreningens hyresdatabas, höjdes med i genomsnitt 52 procent efter renovering. Då är samtliga ombyggnadsprojekt under tiden 2013 till 2015 inräknade.

ANNONS

"Många är oroliga"

- Det handlar om mycket pengar och många människor. Vi har träffat många oroliga hyresgäster och det var därför vi ville få mer fakta på bordet, säger Anna Lönn Lundbäck.

En 50-procentig hyreshöjning skulle enligt rapporten medföra att vart tredje hushåll riskerar att tvingas flytta av ekonomiska orsaker. 25 procents höjning skulle medföra att var femte hushåll hamnar i riskzonen och var tionde hyresgäst får problem vid en höjning med fem procent.

- Fenomenet är inte nytt. Men det är först nu man får en bättre förståelse för att det är alarmerande både för individer och samhällsutvecklingen, säger Anna Lönn Lundbäck.

Efterlyser samråd

Hyresgästföreningen efterlyser bland annat mer samråd mellan fastighetsägare och hyresgäster.

- Hyresgästerna måste ha möjlighet och rätt till inflytande. Det är också rimligt att införa olika nivåer av renovering. Om man vill ha totalrenovering eller minsta möjliga för att öka möjligheten att bo kvar.

ANNONS

- I det längre perspektivet är det en politisk fråga och en lagstiftningsfråga där vi är övertygade om att man behöver ha en starkare skyddslagstiftning när det gäller inflytandefrågorna, säger Anna Lönn Lundbäck.

FAKTA: Så har undersökningen gjorts

Undersökningen omfattar drygt 51000 personer i 23000 hushåll i Göteborg i hyreshus som är planerade att byggas om och renoveras under de närmaste åren.

Till grund för undersökningen ligger bland annat Statistiska Centralbyråns lägenhetsregister och Hyresgästföreningens hyresdatabas.

Källa: Hyresgästföreningen i västra Sverige.

ANNONS