Det finns en andrahandsmarknad även för den otympliga bergsprängaren. Arkivbild.
Det finns en andrahandsmarknad även för den otympliga bergsprängaren. Arkivbild.

Renässans för utdömda musikspelare

ANNONS
|

Vinylspelarens comeback har flera år på nacken, men det är inte bara musiknördar med längtan efter knaster som botaniserar bland retroformaten. Annonssajten Blockets lista över saker som säljs snabbast toppas titt som tätt av mp3-spelare.

- Många som skaffar mp3-spelare är personer som inte vill spela musik i telefonen och som inte har med sig telefonen överallt. Framför allt finns nog köparna i äldre generationer, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

ANNONS

Kassetter nästa trend?

Det är inte bara de nätta spelarna som går åt. 150 sökningar på "bergsprängare", det vill säga bärbara stereoanläggningar, görs varje månad. Merparten av sökningarna sker på våren.

- En bergsprängare i gott skick såldes ganska snabbt för ett tag sedan. Den gick för 600 kronor, säger Linnéa Aguero.

Vinylspelarna fortsätter att vara populära tack vare att många artister numera släpper sina album i lp-format. Nytt är att vissa, än så länge mycket få, band ger ut sin musik på kassettband.

- Det är i liten skala, men nu det senaste har några enstaka frågat efter bandspelare för att favoritbandet släppt musik på kassett. Det är väl mindre grupper som gör det, sådär lite "indieaktigt", säger Carl Westberg, butikschef i en hifi-butik i Hjärup.

Cd:n inte död

Majoriteten av butikens kunder är ljudintresserade. Ett kassettdäck i gott skick kostar omkring 1500 kronor.

ANNONS

Den som vill komma undan billigare kan blicka bara ett par årtionden bakåt, till då cd-spelaren kom på bred front. Inte heller den är död. Många är nog de svenska vinds- och källarförråd där travarna av kvadratiska plastfodral ruvar som ett dåligt samvete. Fördelen med cd:n, menar Carl Westberg, är ett bättre ljud till ett lägre pris.

- Många butiker säljer begagnade cd-skivor, så vill man ha musik till ett bra pris så finns det anledning att skaffa en cd-spelare, säger han.

TT

Fakta: Elektronik i hemmen

Svenskar har i snitt fyra elektronikprylar hemma som man inte längre använder. Det totala andrahandsvärdet på prylarna är i snitt 1000 kronor.

En begagnad mp3-spelare går i sju fall av tio att sälja inom en vecka.

En av tio slänger sin begagnade elektronik på tippen, medan var fjärde svensk förvarar prylarna i ett förråd.

Elektronik som avfallsslag växer.

Källa: Blocket

ANNONS