Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tycker det är glädjande att kvinnor i allt högre grad engagerar sig i företagande.
Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tycker det är glädjande att kvinnor i allt högre grad engagerar sig i företagande.

Rekordhög företagsamhet bland kvinnor

Andelen företagsamma kvinnor har aldrig varit så hög som nu, enligt en studie av Svenskt Näringsliv och UC. De utgör nu 7,7 procent vilket är en rekordnivå.

ANNONS
|

"Det är glädjande att kvinnor i allt högre grad engagerar sig i företagande", säger Svenskt Näringsliv vd Carola Lemne i ett pressmeddelande.

I undersökningen definieras företagsamhet som en person som antingen är egen företagare, styrelsemedlem, eller vd för ett aktivt aktiebolag.

Fler kvinnliga vd:ar

Samtidigt har andelen kvinnliga vd:ar överlag blivit fler, visar en annan undersökning från konsultföretaget Grant Thornton, gjord bland 500 svenska företag med 50–500 anställda. De utgör nu 16 procent, den högsta andelen som uppmätts hittills i undersökningen.

Även i företagsledningarna har andelen kvinnor ökat, till 28 procent från 26 procent föregående år. Vanligaste topposten för en kvinna är finanschef, 40 procent av företagen har en kvinnlig ekonomichef. Näst vanligast är HR-chef.

ANNONS

Fortsatt obalans

Men det finns ändå en fortsatt stor obalans i företagsamhet mellan kvinnor och män, visar Grant Thornton.

Jämfört med 2015 är läget oförändrat. Och även på lite längre sikt går utvecklingen relativt sakta, enligt Anna Johnson, vd på Grant Thornton.

"När vi startade undersökningen 2004 var andelen kvinnor i ledningen 18 procent. Vi har på 13 år bara ökat tio procentenheter och på sex år har vi gått fram en ynka procentenhet. Här finns det mer att önska", skriver hon i ett pressmeddelande.

Trög utveckling

Även Svenskt Näringsliv ser en trög utveckling i antalet företagsamma kvinnor.

Av Sveriges samtliga företagsamma är tre av tio kvinnor. Det är lägre än i välfärdssektorn där sex av tio är kvinnor.

"Det finns enstor potential runt om i Sverige att ytterligare öka kvinnors företagsamhet", säger Carola Lemne på Svenskt Näringsliv.

TT

ANNONS