Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar regeringens program mot skatteflykt och skatteundandragande vid en pressträff i Rosebad i Stockholm.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar regeringens program mot skatteflykt och skatteundandragande vid en pressträff i Rosebad i Stockholm.

Regeringens plan mot skatteflykt

Regeringen har tagit fram ett tiopunktsprogram mot skatteflykt. Skattetillägget kan komma att höjas för dem som lämnar oriktiga uppgifter i deklarationen.

ANNONS
|

Mycket i tiopunktsprogrammet handlar om ökat internationellt samarbete. Regeringen ska bland annat verka för en global svart lista över länder som inte gör tillräckligt mot skatteflykt och aggressiv skatteplanering.

Länder på listan ska kunna utsättas för sanktioner. Finansminister Magdalena Andersson (S) tror att den skulle kunna bli ett effektivt instrument. Problemet är att globalt komma överens om vilka länder som ska svartlistas. Därför vill regeringen börja med att de 28 EU-länderna tar fram en gemensam lista.

Hon pekar också på vikten av att fler länder i världen sluter upp kring en global standard för transparens och informationsutbyte. Framförallt tror hon på automatiskt informationsutbyte, som innebär att skattemyndigheter i olika länder överför information utan att den efterfrågats.

ANNONS
- I dag deltar 133 länder, Det behöver bli många fler.

EU har enats om att senast nästa sommar ha upprättat ett register över verkliga ägare till företag med oklara ägarstrukturer.

- Det borde finnas för hela världen, tycker finansministern.

Enligt Svenska Dagbladet utreds nu de fyra svenska storbankernas kopplingar till den panamanska juristfirman Mossack Fonseca, vars specialitet är brevlådeföretag, av amerikanska finansmyndigheter i delstaten New York.

- Det är bra att myndigheterna nu jobbar med den information som kommit fram i Panamaskandalen, säger Magdalena Andersson.

På hemmaplan ska regeringen tillsätta en utredning om hur skattetillägg för de som lämnar oriktiga deklarationsuppgifter ska bli mer avskräckande. Det handlar framförallt om företag, men även skattetillägg för privatpersoner omfattas. De är i dag 40 procent av den inkomstskatt som undanhållits.

Magdalena Andersson har också kallat till sig Bankföreningen för att diskutera hur banksektorn ska agera efter avslöjandena om Panamadokumenten, rapporterar flera medier.

- Systemet bygger på att man lämnar in riktiga uppgifter och då är det också viktigt att det finns en avskräckande effekt om man inte gör det, säger Magdalena Andersson.

Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Ulf Kristersson uppger att det främst är skatte- och informationsutbytesavtal med andra länder som är effektiva. Han efterlyser också förändringar av företagsbeskattningssystemet för att minska incitamenten för att undanhålla skatt.

Fakta: Tiopunktsprogrammet mot skatteflykt

Fler länder måste ingå i en global standard för transparens och informationsutbyte.

Fler länder behöver automatiskt utbyta information om företags verkliga ägare.

Skapa en global svarta lista över icke samarbetsvilliga länder.

En plikt för skatterådgivare att informera myndigheter vilka upplägg de säljer ska utredas.

Förenklingar av momslagen ska utredas.

Förstärka skattetilläggets avskräckande effekt.

Mer resurser till skatteverket för att utöka internationell kontroll av skattefusk.

Företag ska uppmuntras att ta beslut om skattepolicy på styrelsenivå.

Ökat stöd till u-länder för att bygga upp skatteadministration.

Krav på personalliggare i fler branscher utreds, liksom utvidgat krav på kassaregister.

Källa: Regeringen

ANNONS