Regeringen risas för utvisning av utvecklare

Efter långa juridiska turer har nu också migrationsdomstolen beslutat att den på arbetsmarknaden starkt eftertraktade systemutvecklaren Tayyab Shabab ska utvisas efter byråkratiskt strul. Men domen ska överklagas – och regeringen kritiseras från borgerligt håll.

ANNONS
|

- Det här fyrkantiga systemet vi har i Sverige gör att vi tappar konkurrenskraft, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf till TT.

Den nu 27-årige programmeraren från Lahore i Pakistan kom till Sverige 2013, och fick efter studier jobb som mjukvarudesigner på ett svenskt företag. Nu har han fast jobb, bostad och nuvarande arbetsgivaren Mathias Planck på företaget Dynamo beskriver honom som "en av de vassaste utvecklarna i Sverige" och kallar hans kompetens för "nästintill unik".

ANNONS

Svensk arbetsmarknad skriker efter Tayyab Shababs kunnande. Men byråkratin har satt käppar i hjulet. Enligt svensk lag ska anställda från länder utanför EU ha samma villkor och försäkringar som en svensk som är anställd enligt kollektivavtal. Och Migrationsverket anser i ett beslut i fjol att den förre arbetsgivaren gav Tayyab Shabab för låg ersättning vad gäller pensionsförsäkring.

Ska utvisas

Det kompenserades med högre lön, men inte tillräckligt för att motsvara en kollektivavtalsenlig tjänstepensionsförsäkring, enligt verket.

Därför får inte Tayyab Shabab förlängt arbetstillstånd, och ska i stället utvisas.

Migrationsdomstolen i Stockholm har nu gått på verkets linje – men två av ledamöterna var skiljaktiga och tycker att konsekvenserna för Tayyab Shabab blir "orimliga".

Därför, och eftersom överdomstolen beviljat prövning för ett liknande fall i Jokkmokk, ska domen överklagas, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa och juridiskt ombud för Tayyab Shabab och hans fru Komal.

- Det finns helt klart ett behov av ytterligare juridisk vägledning.

"Inte lyft ett finger"

Den som nekas arbetstillstånd kan när den lämnat landet direkt göra en ny ansökan. Men handläggningstiderna innebär ofta lång väntan.

ANNONS

Annie Lööf påpekar att Tayyab Shabab arbetar, betalar skatt och gör rätt för sig men utvisas för "en historisk bagatell som också är rättad".

Hon säger också att C vill ha en "lex Tayyab" och att riksdagens socialförsäkringsutskott i fjol slog fast att regeringen måste se till att ändra lagar och regler för att undvika liknande fall framöver.

- Det har regeringen bara att följa, men den har inte lyft ett finger för att göra något.

Även Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson, ger sig på regeringens inaktivitet, och tycker att reglerna är otidsenliga.

- Det är väldigt konstigt att Sverige 2017 lägger tid och resurser på att utvisa personer som är högutbildade, betalar skatt och som företagen söker med ljus och lykta, säger han till TT.

TT

ANNONS

Fakta: Reglerna

För att få arbetstillstånd i Sverige måste personen ha ett erbjudande om anställning i Sverige som han eller hon kan försörja sig på.

Anställningsvillkoren får inte vara sämre än de som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

För att uppfylla kraven om tillstånd på grund av arbete krävs enligt lagen att personen har ett kollektivavtalsenligt försäkringsskydd.

Det innebär att personen ska omfattas av sjuk-, arbetsskade-, liv- och pensionsförsäkringar. De ska gälla under hela tillståndsperioden.

Om detta inte är fallet avslås ansökan och Migrationsverket beslutar om avvisning eller utvisning.

Källa: Migrationsverket

ANNONS