Regeringen har fattat beslut som möjliggör byggstöd. Arkivbild.
Regeringen har fattat beslut som möjliggör byggstöd. Arkivbild.

Byggstöd ska ge fler bostäder

Nu kan byggbolag få ekonomiskt stöd för att uppföra nya hyresrätter och studentbostäder. Regeringen tror att det ska få fart på bostadsbyggandet. Men åtgärden är ifrågasatt.

ANNONS
|

Investeringsstödet på totalt 11,3 miljarder kronor för perioden 2016–2019 lanserades i fjol, men än så länge har inte en krona betalats ut eftersom det har saknats ett regelverk.

Nu har regeringen fattat beslut om två förordningar som ska ändra på det.

- Vi har en brist på speciellt hyresbostäder i dag. Många har ombildats, vi har stora kullar ungdomar och många nyanlända som inte kan köpa bostad på en gång och även företag vill ha hyresrätter till sin personal, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP), om varför stödet behövs.

ANNONS

Regeringen bedömer att det kan ge över 10000 nya lägenheter per år.

Ris och ros

Villkoret är en maxhyra på ungefär 5300 kronor i månaden för 35 kvadratmeter i Stockholm, mindre i andra städer. Det får under 15 år inte ske några kraftiga hyreshöjningar. Husen ska vara energieffektiva och lägenheterna ska förmedlas "enligt öppna och transparenta principer". Uppfyller byggherren kraven går det som mest att få 231000 kronor i stöd för en lägenhet.

Satsningen välkomnas av Hyresgästföreningen och Sveriges kommuner och landsting, som tycker att det är ett bra steg på vägen men inte tillräckligt för att lösa bostadskrisen.

Organisationen Sveriges byggindustrier anser tvärtom att stödet är missriktat för att det inte ökar rörligheten.

"I statens intresse"

Och kritikerna är flera. Även bostadsforskare har pekat på att små lägenheter inte startar några flyttkedjor. Konjunkturinstitutet (KI) har tidigare påpekat att analyser visat att investeringsstöd inte har fungerat som önskat.

Alliansparterna vill skrota reformen, vilket var en av anledningarna till att bostadssamtalen mellan partierna bröt samman i juni.

- De bolag som bygger mycket nytt nu väljer oftast bostadsrätter, för där är det lättast att tjäna pengar. Från statens sida har vi ett intresse av att det byggs fler hyresrätter. Därför är vi beredda att satsa pengar på det, säger Peter Eriksson.

ANNONS

Fakta: Investeringsstöd till bostäder

Investeringsstödet till nya bostäder uppgår till som mest 231000 kronor per lägenhet i Stockholmsområdet, 185500 kronor i kranskommuner, andra större städer och städer med stor inflyttning, och 133000 kronor i övriga landet.

Hyran för en nybyggd lägenhet om 35 kvadrat får som mest vara 5300 kronor i månaden Stockholm, 4940 kronor i Göteborg och Malmö och 4757 kronor i övriga landet.

Enligt regeringen ska inte bara små lägenheter byggas, men stödet per kvadratmeter sjunker om lägenheten överstiger 35 kvadratmeter.

Källa: Näringsdepartementet

ANNONS