Raket ska fira västsvensk rymdindustri

Göteborg är Sveriges rymdhuvudstad. Det tycker Ann-Sofie Hermansson (S) som framhöll vikten av västsvensk rymdindustri vid avtäckningen av ett iögonfallande landmärke: en tio meter hög rymdraket.

ANNONS
|

Under onsdageninvigdes en modell av raketen Ariane 5 på berget ovanför Delsjömotet. Originalet som är en 50 meter lång raket och väger nästan 800 ton används för att skjuta upp tunga och stora satelliter i franska Guyana.

– Ariane 5 är Europas stolthet vad gäller raketer. Genom att ställa den här vill vi visa att Göteborg verkligen är Sveriges rymdhuvudstad. Hälften av alla som jobbar med rymd finns här och två tredjedelar av omsättningen inom rymd är här i regionen, säger Mats Warstedt, vd för Ruag Space.

Företaget som har sitt huvudkontor i Kallebäck teknikpark tillverkar huvudsakligen datorer till satelliter och raketer, men även antenner och annan elektronik. Merparten av de 300 anställda befann sig vid invigningen, där kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) talade.

ANNONS

– Rymdindustrin är jätteviktig för Göteborg. Kiruna berömmer sig själva för sin verksamhet, men när man tittar på bredden här så ligger vi före, både vad gäller utbildningen på Chalmers och mängden företag som jobbar inom rymdteknologi.

I sitt tal berättade hon hur hon själv alltid fascinerats över rymden, och att hon tycker att det är "jättecoolt att man nu kan landa raketer på Tintin-vis". Hon berömde även rymdindustrins framåtanda, som hon vill se mer av i andra sammanhang.

– Det här är spetsteknologi, och i dess spår följer annan teknisk utveckling som annan industri också kommer att ha nytta av. Därför är det viktigt att satsa på det.

Mats Warstedt säger att det är viktigt att lyfta fram rymdens roll i våra vardagliga liv, även om många sammankopplar rymden främst med spektakulära utforskningar av andra solsystem.

– Mycket av det vi tar för givet, som internet och tv, får vi via rymden. Så rymden är kanske inte lika spektakulär som förr, men för varje år blir den viktigare för våra liv.

Olle Norberg är generaldirektör för Rymdstyrelsen, och han tror att vi bara har sett början av hur användbar rymden kan vara.

ANNONS

– När det gäller tjänster från rymden så tror jag att den stora revolutionen kommer att komma i form av appar som ger oss tillgång till information som har sitt ursprung i rymden, men som vi i dag inte ens kan föreställa oss. I Sverige är vi tekniskt avancerade och ligger ofta i framkant vad gäller att ta till oss ny teknik, och det har vi nytta av.

Rymdindustrin

  1. Totalt lägger Sverige 1,4 miljarder kronor per år på rymden. 400 miljoner kronor är via deltagandet i EU, och ungefär 950 miljoner går till Rymdstyrelsen.
  2. Ruag Space är Sveriges största arbetsgivare inom rymdindustrin.
  3. I Göteborg finns 300 anställda.
ANNONS