PTS ska smörja bredbandsutbyggnaden

ANNONS
|

Det är främst två områden som PTS ska titta närmare på. Det ena gäller stadsnäten som idag inte får verka utanför den egna kommunen på samma sätt som exempelvis de kommunala elbolagen kan. Det har gjort att många hushåll som ligger nära en kommungräns ännu inte fått snabbt bredband eftersom stadsnätet som ligger närmast inte får passera gränsen. PTS ska utreda hur ett undantag från den så kallade lokaliseringsprincipen kan se ut.

Det andra hindret finns i många kommuner där beslutsprocessen bromsas av översikts- och detaljplaner. Vissa kommuner har dessutom vägrat ge kommersiella bredbandsbolag tillstånd att gräva ner fiber, ibland med hänvisning till att man inte vill ha konkurrenter till det egna stadsnätet. PTS ska undersöka hur tillståndsprocesserna kan bli snabbare och vilka erfarenheter aktörerna på marknaden gjort.

ANNONS

- De allra flesta fattar nog att det här är viktiga saker, men många kommuner har nu fullt upp med bostadsbyggande och detaljplaner. Men det finns nog en del praktiska saker i regelverket som vi kan underlätta så att utbyggnaden går fortare, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) till TT.

PTS uppdrag ska redovisas senast den 30 juni nästa år.

TT

ANNONS