Rysslands centralbankschef Elvira Nabjullina i samspråk med president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands centralbankschef Elvira Nabjullina i samspråk med president Vladimir Putin. Arkivbild.

Problemlån slår ut ryska storbanker

ANNONS
|

Åren av recession och västliga sanktioner har skapat ett berg av problemlån och kreditförluster i det ryska banksystemet, som befinner sig i en utdragen utslagningsprocess. Flera hundra småbanker har sedan 2013 kollapsat och antingen likviderats av myndigheter eller tagits över av större banker.

Men nu har även ett par riktigt stora aktörer, så kallade systemviktiga banker, hamnat i blåsväder. Det handlar om de privata storbankerna Otkritie och B&N Bank, som fått akuta likviditetsproblem med stora hål i balansräkningarna.

Inte en Lehman-situation

Problemen har fått statliga ryska bolag att tömma sina konton i de båda bankerna, vilket har tvingat centralbankschefen Elvira Nabjullina att skjuta till kapital och ta över kontrollen över bankerna.

ANNONS

- Det är helt klart kostsamt för den ryska staten och centralbanken. Men det är inte en Lehman Brothers-situation, säger Per Hammarlund, chefstrateg för tillväxtekonomier på storbanken SEB.

- Så länge centralbanken går in och tar över bankernas åtaganden och säkerställer att inte betalningar ställs in kommer banksystemet att vara stabilt, tillägger han.

Den ryska statens förmåga att hantera krisbanker bygger, förutom på reserver som satts av på cirka 5 procent av BNP, även på att man har ett låneutrymme då statsskulden är nere på 15 procent av BNP, enligt Hammarlund:

- Man står inte inför någon statskuldkris, som skulle kunna förvärra den här situationen. Men det är klart, om du använder 2–3 procent av BNP till att stödja banker tar du pengar som kunde ha använts till annat.

ANNONS

Snabb expansion

B&N Bank är Rysslands tolfte största bank mätt i tillångar, medan Otkritie på kort tid har vuxit till landet största privatägda långivare.

I fallet Otkritie har centralbanken i samband med att man gått in med kapitaltillskott avslöjat redovisningsfusk och prismanipulation på obligationsmarknaden och hål i bankens balansräkning på 400 miljarder rubel (cirka 55 miljarder kronor). Hålet i B&N:s balansräkning beräknas till nästan lika stort.

Andra större privata ryska banker som i affärspressen pekats ut för att de är i farozonen för likviditetsproblem är Credit Bank of Moscow (CBM) och Promsvyazbank.

TT

Fakta: Rysk återhämtning väntas fortsätta

Rysslands återhämtning från åren av recession beräknas ha vänt till en tillväxt på 1,9 procent i år och 2,0 procent 2018, enligt storbanken SEB:s ekonomer. Snittprognosen bland analytiker ligger på 1,6 procent i år och 1,8 procent 2018.

De ryska bankernas totala utlåning till hushåll och företag beräknas till 11300 miljarder rubel (cirka 1550 miljarder kronor). Internationella valutafonden bedömer att cirka 10 procent av detta handlar om så kallade problemlån, där låntagaren inte kan betala för sig. Ratinginstitutet S&P Global tror andelen problemlån är uppe på 20 procent.

Den ryska statens förmåga att hantera krisbanker bygger förutom på reserver som satts av på motsvarande 5 procent av BNP även på att staten har ett låneutrymme med en statsskuld på 15 procent av BNP.

Källor: SEB, S&P Global

ANNONS