Donald Trump vinkar efter att ha svurit presidenteden.
Donald Trump vinkar efter att ha svurit presidenteden.

Pristagare till Trump: Skaffa faktagranskare

I schweiziska Davos håller det årliga Världsekonomiskt forum, som samlar några av världens främsta företrädare inom handels- och finansvärlden, på att avslutas. Så här ser några av dem på USA:s tillträdande president Donald Trump.

ANNONS
|

På ett kafé inne på Världsekonomiskt forums kongresscenter träffar TT Pierre Moscovici, EU:s ekonomikommissionär.

- Jag är på intet sätt Trumps rådgivare. Men vad jag skulle vilja säga till honom är att vi ser annorlunda på vad en president gör än vad en presidentkandidat eller tillträdande president gör. Och för mig är det ett historiskt faktum att EU och USA inte kan vara något annat än de närmaste allierade, parterna och vännerna. Att försöka splittra EU ligger inte i någons intresse, varken i amerikanernas eller i européernas. Men jag är övertygad om att vår historiskt stabila relation kommer att bevaras som den alltid har gjort.

ANNONS

Impulsivitet oroar

I en garderob i en av entréerna till Världsekonomiskt forum i Davos träffar TT:s utsände Yale-professorn Robert Shiller, mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2013.

Han har ett tydligt råd till den blivande presidenten.

- Anställ en faktagranskare som kan vara vaken med dig hela natten. Det borde sitta en faktagranskare utanför ditt sovrum. Och innan du twittrar, se till att uttalandet kollas av faktagranskaren.

Schiller oroas över Trumps impulsivitet och att han "inte alltid har koll på fakta".

- Det är verkligen farligt, tror jag. Jag tror han menar väl, men han måste förhindras från att göra allvarliga misstag, säger han.

Slag för frihandeln

Vice centralbankschefen Cecilia Skingsleys betonar de demokratiska värdena i ett råd till Trump:

- Värna de institutioner och de processer som har skapat demokrati och marknadsekonomi. För det är det som ger välstånd, säger hon.

ANNONS

- Det är ingen tvekan om att en del uttalanden han gjort under valkampanjen och sådana han gjort även efter valet, inför tillträdet, har skapat en hel del osäkerhet. Handelsfrågorna är ett tydligt exempel och Sverige har stort behov av frihandel. Vi vet att om vi börjar bli mer protektionistiska, handlar mindre och mindre, så gynnar ju inte det något land.

Den svenske oljemiljardären Torbjörn Törnqvist talar också om vikten av frihandel.

- Historiskt är ju frihandel något alla tjänar på, eller ska tjäna på i teorin. Men det är ju obalanser mellan producerande länder och konsumerande länder och lågprisproduktion som slår ut jobb. Jag är för frihandel, säger han.

ANNONS