PPM-råd väcker ilska

ANNONS
|

Närmare 800 anmälningar till myndigheterna, så stor är klagokören mot PPM-försäljare bara i år.

Sverige hör till topp tre bland Europas fondsparande länder.

- Det vill regeringen gärna att Sverige fortsätter vara. Men konsumenter måste då våga lita på aktörerna, säger Birgitta Ohlsson (FP).

Hon och flera andra tycker att företag använder sig av aggressiv marknadsföring. Tilliten är satt ifråga. Inom kort bemannar hon därför en utredning, "Konsumentskydd vid finansiell rådgivning" heter den.

- Vi saknar en samlad lagstiftning. Det är en del som måste utredningen måste se över, säger Birgitta Ohlsson.

Om drygt ett år skall utredningen vara klar.

ANNONS

Pensionsmyndigheten ser uppenbara oklarheter mellan rådgivningsföretagen och den enskildes personliga sparande. Finansinspektionen ser en risk för att kundens intresse inte sätts i främsta rummet. Eller som lagstiftningen säger, omsorgsplikten mot kunden skall vara det primära för rådgivare.

Konsumentverket och Konsumenternas försäkringsbyrå är lika bekymrade de.

- Kunder upplever att tjänsten är krångligare, dyrare och mera riskfylld än vad de önskar, säger Brigitta Ohlsson.

Anmälningar mot telefonförsäljning av finansiella tjänster, främst PPM-fonder, är de vanligaste hos Konsumentverkets klagomur.

- Många kunder har blivit uppringda och inte förstått av samtalet att de ingått ett avtal. Viljorna mellan parterna, säljare och kund, stämmer inte överens, säger Maria Johansson, jurist på Konsumentverket.

Andra klagomål gäller bristande eller felaktig information om ångerrätt. Eller svårigheter att säga upp avtal.

- Kunder får helt enkelt inte tag på personer hos pensionsrådgivarna, säger Maria Johansson.

Många klagomål handlar om att försäljarna ringer på mobiler utan att ha tillstånd eller ringer nixade telefoner.

- Frågan regeringen ställer sig är om det skall krävas skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning. Det vill säga att kunden får hemsänt avtalet och att det inte gäller förrän kunden skickat tillbaka en bekräftelse, säger Birgitta Ohlsson.

Justitiedepartementet utreder just nu om det kravet skall ställas vid telefonförsäljning.

ANNONS

Finansinspektionen har under en tid krävt en ändring för en annan typ av finansiella tjänster, försäkringsförmedling.

- Förmedlare av försäkringar ska inte ha provisionsbaserad lön, enligt vår uppfattning. En rådgivare ska först och sist ha kundens bästa för ögonen. Men med provisionsbaserad lön hamnar säljaren i en intressekonflikt, säger Anders Evenås, enhetschef för tillsyn och investerarskydd hos Finansinspektionen.

Det är ofta komplexa lösningar som försäkringsrådgivarna erbjuder. Själva försäkringen är som regel bara en del av ett helt paket. Och det finns ett samband mellan komplexiteten i lösningarna och storleken på provisionen.

Birgitta Ohlsson är med på vagnen.

- Frågan är jätteviktig, och jag är absolut inte främmande för att vi går långt i den frågan, säger hon.

Inom EU finns ett förslag om restriktioner för provisioner på finansiella försäkringstjänster. Men Konsument- och EU-ministern säger att Sverige mycket väl kan gå längre än ett EU-direktiv.

ANNONS