Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, talar emot protektionism på Davos-mötet.
Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, talar emot protektionism på Davos-mötet.

Merkel: Populismen är ett gift

EU:s tyngsta politiker visade upp en enad fasad i kampen mot populism och nationell isolering på Davosmötet.

ANNONS
|

Hennes tal togs väl emot av den globala eliten, som samlats på årets upplaga av Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos.

Angela Merkel lade mycket krut på vikten av ökat europeiskt samarbete, särskilt inom eurozonen. Tyngdpunkten i talet gick dock ut på att hon vill se mer multilaterala lösningar på globala problem.

- När saker och ting inte står rätt till, det är då vi måste sökas multilaterala svar och inte slå in på den protektionistiska vägen, sade hon.

ANNONS

Merkel slog an tonen

Hon beklagade brexit, men tillade samtidigt att britternas EU-utträde satt fart på den europeiska integrationen och att siktet nu är inställt på en gemensam kapitalmarknad, en fullt rustad bankunion och mer samordning i utrikesfrågor.

Vad gäller de svåra regeringsförhandlingarna på hemmaplan, där hon försöker sy ihop en ny blocköverskridande koalition med de tyska socialdemokraterna, bad Merkel alla i Davos att hålla tummarna för att de går i lås.

- Så att vi får en regering så fort som möjligt.

Merkel slog med sitt tal an tonen för vad som blev de tunga EU-ledarnas dag i Davos. Frankrikes president Emmanuel Macron var också uppe i talarstolen.

- Globaliseringen har gått in i en stor kris, deklarerade han och manade till en samlad motattack.

Fördelning av vinsterna

Enligt Macron är grundproblemet att många känner att de är bortglömda och hamnat på efterkälken och att det nu behövs en mer rättvis fördelning av vinsterna från ekonomisk tillväxt.

ANNONS

- Om vi vill undvika denna fragmentering av världen behöver vi ett starkare Europa. Det är absolut avgörande, tillade han.

Och för att stärka Europa måste de mest ambitiösa EU-länderna få fördjupa sitt samarbete även om alla EU-länder inte vill vara med.

Mest applåder fick Macron när han deklarerade att Frankrike är tillbaka som ett av EU:s absoluta kärnländer, med reformer som skapar "en nation för entreprenörer".

Försmak på Trumptal

EU-ledarnas budskap sammanföll väl med budskapet från Kina, i år levererat av Liu He, en tung ekonomisk rådgivare till president XI Jinping. Liu He bekräftade huvudbudskapet i Xi Jinpings bejublade brandtal för frihandel i Davos för ett år sedan och utlovade kinesisk kamp för fortsatt globalisering och motstånd "mot alla former av protektionism".

Det bjöds även en försmak på USA-presidenten Donald Trumps utlovade Davostal på fredag. USA:s finansminister Steven Mnuchin slog på en pressträff fast att den så kallade America First-politiken, som bygger på skärpta gränskontroller och motstånd mot multilaterala avtal, är bra – inte bara för USA utan för hela världsekonomin.

ANNONS

Han bröt samtidigt mot en lång tradition genom att som finansminister i USA säga att en svag dollar kan vara positivt på kort sikt, då det stärker USA:s konkurrenskraft. Dollarn föll efter uttalandet och har nu tappat över 11 procent sedan Donald Trumps tillträde för ett år sedan.

Davos, TT:s utsände

Fakta: Protektionism vinner terräng

Den nationalism och protektionism som USA:s president Donald Trump baserar sin America First-politik på breder ut sig i världen, visar kartläggningar presenterade inför Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos.

I fjol vidtog regeringar 642 åtgärder som skadar andra länder, som strafftullar till konkurrensbegränsande statssubventioner. Det är något färre än rekordåret 2015 men ändå nästan dubbelt så många som 2010, enligt analysföretaget Global Trade Alert.

Samtidigt stramas demokratiska fri- och rättigheter åt enligt tankesmedjan Freedom House, vars kartläggning av trenden 2017 visar att nedåtgående utveckling i 71 länder medan bara 35 länder uppvisade demokratiska framsteg.

Trenden nedåt för demokratiska värden har enligt Freedom House globalt pågått sedan 2006, men den har tilltagit.

Källa: The Wall Street Journal

ANNONS