Pensionsflytt ska bli enklare och billigare

Regeringen vill göra det enklare att flytta pensionssparandet med lägre avgifter och snabbare handläggning. Positivt för konsumenten, men viktigt att inte stirra sig blind på enbart flyttavgiften, varnar sparekonomen Maria Landeborn.

ANNONS
|

Avgifterna som försäkringsföretagen kan ta ut vid flytt av pensionskapital ska begränsas och själva flytten ska gå snabbare, enligt ett nytt regeringsförslag.

- Syftet är att man ska kunna vara aktiv och få en bättre överblick över sitt sparande, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Tar bort hinder

I dag tar vissa pensionsbolag ut både fasta och rörliga kostnader kopplad till pensionskapitalet som kan göra en flytt väldigt dyr. Regeringen vill reglera vilka avgifter som kan tas ut.

ANNONS

- Det är orimligt att man genom att ta ut absurt höga avgifter kan stoppa människor från att vara en aktiv part i att ta kontroll över sin pension, säger Per Bolund.

Hela värdet i en eller flera pensionsförsäkringar ska också få flyttas utan skattekonsekvenser.

- Det är heller inte meningen att skattesystemet ska motverka möjligheterna till en bra planering av pensionen, säger Per Bolund.

"Mer än en påse pengar"

Förslaget som ska förenkla för konsumenterna välkomnas av Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

- Det är bra att man underlättar så att man kan samla flera försäkringar och få en bättre översikt, säger hon.

Samtidigt poängterar hon att flyttavgiften är en relativt liten del av kostnaderna för en pensionsförsäkring, och en engångsavgift vid en eventuell flytt.

ANNONS

Löpande avgifter och andra villkor, som efterlevandeskydd, är också viktiga att hålla koll på enligt Landeborn.

- För konsumenten är det viktigaste att veta vad man har och vad man får när man flyttar. Försäkringen är mer än bara en påse pengar. Det är viktigt att vara medveten om innan man genomför en flytt, säger Maria Landeborn.

"Fler vill ha koll"

På Minpension.se, som är ett verktyg för att ge överblick över pensionen och är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, ser man en positiv trend om intresset för pensionen.

Antalet användare ökar stadigt och andelen unga som registrerar sig växer.

- Vi tror att det är för att man vill ha lite koll på sin pension och se att allt finns med, säger Maria Eklund, pressansvarig på Minpension.se.

TT

Fakta: Förslaget i korthet

De avgifter som försäkringsföretagen får ta ut vid en flytt av en pensionsförsäkring ska preciseras och förtydligas.

Försäkringsföretaget ska få ta ut avgifter som är direkt relaterade till administrationen av flytten. Finansinspektionen (FI) ska få i uppdrag att besluta om vilka dessa kostnader ska vara.

Förslaget om avgifter gäller dem med individuell tjänstepension och privat pensionssparande med avtal tecknade efter den 30 juni 2007.

Det gäller inte pensionssparande i kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare om det inte avtalats om en möjlighet till flytt.

Kapitalet i en eller flera pensionsförsäkringar ska få flyttas utan skattekonsekvenser.

Handläggningen av flytten ska gå snabbt.

Förslaget ska nu ut på remiss och regeringen siktar på att delar av de nya reglerna ska träda i kraft 2018 och fullt ut 2019.

Källa: Regeringen

ANNONS