Påskresor tryckte upp inflationen

Det blev ett oväntat tryck uppåt på priserna i april. Prislyftet på påskresor förklarar avvikelsen och kronan stärks något av siffrorna. Men ekonomer tror inte Riksbankens räntepolitik påverkas särskilt mycket.

ANNONS
|

Prislyft noterades förutom på utrikes flygresor även på böcker, banktjänster, kläder och skor. Det handlar bland annat om effekter av en svagare krona, som gör importerade varor dyrare.

Elpriserna sjönk samtidigt, vilket dämpade inflationen.

Inget avgörande skifte

Resepriserna lyfter i april sedan de fallit rejält i mars. Det förklaras av påskhelgen, som normalt trycker upp priserna, och som 2016 inföll i mars men i år kom först i april, enligt Olle Holmgren, ekonom på SEB.

- Det förklarar hela avvikelsen från SEB:s prognos och vi låg lite över Riksbanken, säger han.

ANNONS

Då sommaren också präglas av mer resande kan inflationen komma att ligga kvar på den lite högre takten, kring Riksbankens inflationsmål på 2 procent, de närmaste månaderna, enligt Holmgren. Han ser dock inget avgörande skifte i den underliggande inflationstrenden.

Kollegan Andreas Wallström på Nordea ser inte heller något trendbrott.

"Vår prognos är att inflationen stabiliseras runt 1,5 procent 2018", skriver han i en kommentar.

Kronan stärktes

Kronan stärktes av inflationsrapporten. Både en dollar och en euro blev omkring fyra öre billigare.

För Riksbankens direktion, som nyligen överraskande beslutade att förlänga sitt program för stödköp av obligationer och skjuta fram tidpunkten för när styrräntan ska höjas från rekordlåga minus 0,50 procent, förändras inte förutsättningarna i någon större utsträckning av aprilinflationen, enligt experterna.

"Vi tror inte att det här påverkar Riksbanken i närtid", skriver Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Hon räknar i stället med att fokus i närtid blir på om Riksbankschefen Stefan Ingves är på väg att bytas ut. Dessutom väntar många på att Riksbanken ska sätta ned foten i frågan om det ska införas ett toleransintervall kring inflationsmålet på plus/minus 1 procentenhet samt eventuellt även börja använda underliggande inflation som så kallad målvariabel i stället för det traditionella måttet Konsumentprisindex (KPI).

ANNONS

Ett förslag till ny målvariabel har utlovats av Riksbanken nästa vecka.

TT

Fakta: Inflationen lyfte i april

Inflationen steg till 1,9 procent i april. Det var högre än vad ekonomer hade väntat sig, enligt en Reutersenkät. Det var också högre än Riksbankens inflationsprognos på 1,8 procent.

Aprilinflationen på 1,9 procent kan jämföras med inflationen på 1,3 procent månaden före. Och enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ökade konsumentpriserna med 0,6 procent mellan mars och april.

Den underliggande inflationstakten enligt måttet KPIF var i april 2,0 procent, jämfört med 1,5 procent i mars. Även KPIF ökade med 0,6 procent mellan mars och april.

Källor: Reuters, SCB

ANNONS