Oväntat starka statsfinanser

Statens överskott ökade till 7,5 miljarder kronor i fjärde kvartalet, vilket gav ett överskott för hela 2016 på drygt 49 miljarder. Finansminister Magdalena Andersson (S) är positivt överraskad av de oväntat starka statsfinanserna.

ANNONS
|

- Det här är ett väldigt stort överskott för 2016. Det har överraskat på uppåtsidan, säger Magdalena Andersson.

Enligt SCB är det första gången på nio år som det fjärde kvartalet ger ett överskott i statens finanser. Kraftigt ökade produkt- och produktionsskatter, som ökat med drygt 21 miljarder, är en förklaring. Därtill kommer minskade utgifter av engångskaraktär, som återbetalade EU-avgifter.

ANNONS

Magdalena Andersson tycker man kan se överskottet som ett resultat av att regeringen har fått bukt med skenande sjukförsäkringskostnader, sänkt kostnaderna för migrationen och vidtagit åtgärder mot skattefusket. Till det kommer den höga sysselsättningsnivån, som bidragit till högre skatteintäkter.

- Det här ger ju resultat, säger hon.

Hon är försiktig med att teckna in ett ökat reformutrymme i budgetarbetet:

- Jag kommer alltid vara varsam med skattebetalarnas pengar. Men vi kommer ju med nya prognoser i samband med vårpropositionen. Men det här visar ju att den här regeringen har en väldig styrka i statsfinanserna.

TT

Fakta: Överskottet i statsfinanserna växer

För hela den offentliga förvaltningen, inklusive pensionssystemet, kommuner och landsting, uppgick fjolårets överskott (det finansiella sparandet) till 40,2 miljarder kronor. Det kan jämföras med 10,8 miljarder kronor 2015.

Verksamhet Finansiellt sparande 2015 Finansiellt sparande 2016

Offentlig förvaltning 10,8 40,2

Statlig förvaltning 12,5 49,3

Sociala trygghetsfonder 8,2 3,5

Kommuner –0,8 –3,0

Landsting –9,1 –9,5

Källa: SCB, Nationalräkenskaper, 4:e kvartalet 2016

ANNONS