Ett flygplan landar i Sydney i Australien. Arkivbild.
Ett flygplan landar i Sydney i Australien. Arkivbild.

Oro för pilotbrist i Australien

Pilotbrist världen över gör att flygningar ställs in. Konsekvenserna känns extra tydligt för dem som bor ensligt på den australiska landsbygden där avstånden är långa.

ANNONS
|

Läkaren Ewen McPhee i staden Emerald säger att han måste hänvisa patienter till specialister som finns i Brisbane, nära 100 mil bort.

- Då måste de flyga, för annars måste en sjuk person köra i elva timmar.

De senaste månaderna har flyg ofta ställts in i sista minuten på grund av att det saknas piloter, enligt McPhee.

ANNONS

Flygindustrin globalt står inför stora problem när antalet passagerare väntas fördubblas inom de närmaste 20 åren, och bolagen tävlar om att få fatt i piloter.

Regeringen i Australien hjälper till genom att godkänna tvååriga visum för utländska piloter, men bolagen tycker att det är för kort tid.

Samma problem finns i USA, där till exempel Seattle-baserade Horizon Air har ställt in hundratals flygningar på grund av pilotbrist.

I Australien erbjuds studielån för vissa flygskolor, men elever måste ändå lägga till egna pengar och färre går utbildningarna i dag jämfört med för tio år sedan.

- Det kostar mycket pengar och sedan är lönen dålig förutom för dem som lyckas få ett jobb på de stora bolagen, säger Shane Loney, vice ordförande i det australiska pilotfacket.

TT-Reuters

ANNONS