Rysslands energiminister Aleksander Novak och hans saudiske kollega Khalid al-Falih gjorde i helgen ett ovanligt gemensamt framträdande.
Rysslands energiminister Aleksander Novak och hans saudiske kollega Khalid al-Falih gjorde i helgen ett ovanligt gemensamt framträdande.

Oljepriset tog ett glädjeskutt

ANNONS
|

Överenskommelsen mellan ett antal icke-Opecländer om att gemensamt minska produktionen med 558000 fat per dag ger en skjuts åt oljepriset. Priset på Brentolja har stigit med 5 procent till nästan 57 dollar per fat, den högsta nivån sedan sommaren 2015. I början av året handlades Brentoljan för omkring 28 dollar per fat.

- De här överenskommelserna är väldigt viktiga för att få en snabbare stabilisering av marknaden och ett högre oljepris på kort sikt, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

ANNONS

Kortsiktig effekt

Hennes bedömning är att oljepriset kommer att stabilisera sig på en nivå mellan 55–60 dollar per fat under de kommande sex till åtta månaderna. Det finns dock en osäkerhet kring oljeländernas förmåga att hålla sina löften. Dessutom väntas de amerikanska producenterna vara snabba med att anpassa sin produktion, vilket kan dämpa priseffekten av utbudsminskningen i andra delar av världen.

- Det finns en risk att det (priset) faller tillbaka under andra halvåret, bland annat kopplat till ökad produktion i USA, säger Elisabet Kopelman, ekonom på SEB.

Påverkar valuta

Sommaren 2014 låg priset på Brentolja över 115 dollar per fat. En återgång till den nivån bedöms som långt borta och kanske inte heller önskvärd. Ett så högt pris riskerar att ha en negativ effekt på efterfrågan, enligt Thina Saltvedt.

- Jag tror egentligen inte att Opec är intresserade av så höga oljepriser, säger hon.

ANNONS

Prislyftet på olja spred sig även till valutamarknaden, där valutor från stora oljeländer följde med uppåt. Den ryska rubeln steg 2,3 procent till den högsta nivån mot dollarn på drygt ett år. Även den norska kronan fick sig en skjuts uppåt med 0,5 procent mot euron.

Fakta: Utbudsminskning från 2017

Den 30 november kom länderna i oljekartellen Opec överens om att gemensamt sänka sin produktion med 1,2 miljoner fat per dag under nästa år för att få fart på oljepriset.

Elva oljeproducerande länder utanför Opec, med Ryssland i spetsen, har också kommit överens om en gemensam utbudsminskning på 558000 fat per dag.

De båda överenskommelserna har hittills fått oljepriset att stiga till en nivå på 57 dollar per fat.

Under 2014 skedde ett kraftigt ras av oljepriset från en nivå på över 115 dollar per fat. I januari handlades ett terminskontrakt för leverans av Brentolja nästa månad för rekordlåga 28 dollar per fat.

Åren 2011–2014 var prisspannet 90–126 dollar per fat.

Källa: Reuters, TT

ANNONS