Khalid Al-Falih Minister, Saudiarabiens energiminister, talar med journalister vid Opecmötet i Wien.
Khalid Al-Falih Minister, Saudiarabiens energiminister, talar med journalister vid Opecmötet i Wien.

Oljepris upp efter Opec-uppgörelse

ANNONS
|

Opec, som står för en tredjedel av världens oljeproduktion, har nått en uppgörelse som innebär att Saudiarabiens produktion begränsas till 10,06 miljoner fat per dag, rapporterar Reuters med hänvisning till en Opec-källa.

Kartellens tungviktare ska därmed ha erbjudit sig att ta den största smällen. För Saudiarabien blir produktionsminskningen cirka 500000 fat per dag, vilket är ungefär hälften av den totala nedskärningen det talas om.

Den sammanlagda produktionen från Opec-länderna får ett begränsande "tak på 32,5 miljoner fat per dag" enligt Qatars energiminister Mohammed Bin Saleh al-Sada.

Ska lyfta oljepriset

För grannländerna Förenade arabemiraten, Kuwait och Qatar talas det samtidigt om en produktionsminskning på sammanlagt 300000 fat per dag.

ANNONS

Ryssland, som inte är medlem i Opec minskar produktionen med 300000 fat per dag. Förhoppningen i förhandlingarna hade varit att den globala produktionen utom Opec skulle minska med 600000 fat per dag.

Oljepriset steg omedelbart efter uppgörelsen.

Syftet med att minska produktionen är just att lyfta upp oljepriset, som sedan sommaren 2014 mer än halverats från nivåer kring 115 dollar per fat. Efter uppgifterna om en uppgörelse har oljepriset stigit till över 50 dollar per fat.

För Irans produktion ska uppgörelsen enligt en källa sätta ett tak vid 3,98 miljoner fat per dag. Om detta stämmer har Iran därmed fått klartecken för en produktion i linje med den nivå som gällde innan sanktionerna och oljeembargot mot landet slog ut landet från världsmarknaden.

Det ska enligt The Wall Street Journal dock in i det sista finnas oklarheter kring hur Iraks oljeproduktion ska beräknas.

Enligt en Opec-källa ska uppgörelsen totalt ligga i linje med vad som diskuterades av Opec-länderna i Algeriet i september, där man sade sig sikta på ett produktionstak på 32,5 miljoner fat per dag. Det skulle innebära en produktionsminskning på drygt 3 procent, från dagens produktionsnivåer på 33,6–33,8 miljoner fat per dag.

Lämnar Opec

Samtidigt uppges Indonesien ha lämnat oljekartellen och att landets produktionskvot kommer fördelas mellan andra medlemmar. Exakt hur detta kommer att se ut är ännu oklart.

ANNONS

Indonesien, som producerade 730000 fat olja per dag i oktober, lämnade Opec 2009 men återupplivade sitt medlemskap i januari i år.

Opec har utan Indonesien 13 medlemsländer, varav elva antas ingå i den uppgörelse det nu förhandlas om. De krisdrabbade Opecländerna Libyen och Nigeria, vars oljeindustri till stora delar slagits ut av inbördeskrig, antas ha fått undantag.

Oljeländer som Norge och USA har valt att inte delta i samtalen om produktionsnivåer med Opec.

Fakta: Oljepriset fördubblat sedan januari

Världsmarknadspriset på råolja har med onsdagens prislyft till 50 dollar per fat nästan fördubblats sedan bottennappet i januari på under 28 dollar per fat. Det är dock långt kvar upp till prisnivåerna på 90–126 dollar per fat, vilket var prisspannet under åren 2011–2014.

Oljeindustrin och länder beroende av oljeintäkter för att klara statsfinanserna har till följd av trycket nedåt på priserna haft stora svårigheter, vilket lett till kraftiga nedskärningar, sänkta kreditbetyg och skenande budgetunderskott för många länder.

ANNONS