OECD varnar för svensk typ av bomarknad

Den globala ekonomin förbättras en aning nästa år men når ändå inte upp till nivåerna före finanskrisen. Det spår OECD som samtidigt varnar för den svenska typen av ränteavdrag.

ANNONS
|

Sverige pekas inte ut i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s senaste "Economic Outlook" men organisationen lyfter fram flera orosmoment som känns igen från den svenska debatten. Hushållens höga skuldsättning orsakar sårbarheter och väcker frågor om tillväxten kan behållas på medellång sikt. OECD anser också att skattesubventionen av bolån och andra skulder, det vill säga ränteavdragen, bör minskas. Samma påpekande har kommit från OECD i flera år.

- Det är väl känt vad OECD har för synpunkter och hushållens skuldsättning är förstås ett bekymmer. På den punkten diskuteras nu ytterligare åtgärder från Finansinspektionen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) och syftar på förslaget om hårdare amorteringskrav som nu ligger på regeringens bord.

ANNONS

Brexit straffar britterna

Globalt tror OECD på en tillväxt i år på 3,6 procent, 3,7 procent 2018 och 3,7 procent 2019. Dragloken är som tidigare främst Kina och Indien. I USA och Europa kommer tillväxten de kommande tre åren att ligga mellan 2–2,5 procent. Brexit-processen slår hårt mot Storbritannien och tillväxten stannar på 1,5 procent i år för att sjunka till 1,1 procent 2019.

För Sveriges del spår OECD att tillväxten 2019 hamnar på 2,3 procent, inflationen på samma procenttal och arbetslösheten på 5,9 procent.

- OECD tror på ytterligare lite starkare statsfinanser än tidigare och faktiskt starkare än vad vi själva har bedömt. Det är naturligtvis intressant att OECD har stor tilltro till styrkan i Sveriges statsfinanser, säger Magdalena Andersson.

TT

ANNONS