Språkundervisning bör inledas redan under asylprocessen, anser OECD, som i dag lämnar över en rapport till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Arkivbild.
Språkundervisning bör inledas redan under asylprocessen, anser OECD, som i dag lämnar över en rapport till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Arkivbild.

OECD: Mer fokus på invandrarkvinnor

Större fokus på att hjälpa invandrarkvinnor in på arbetsmarknaden. Det vill OECD se i en ny rapport – något som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson instämmer i.

ANNONS
|

Hon fick på fredagen ta emot luntan om hur Sverige lyckas med integrationen av nyanlända på arbetsmarknaden och i samhället. Den korta sammanfattningen av nära 200 sidor är: mycket bra, vissa utmaningar kvarstår.

- För många invandrarkvinnor finns en rad olika utmaningar gällande att komma in på arbetsmarknaden. De kanske helt saknar arbetslivserfarenhet och de behöver särskild hjälp, säger Stefano Scarpetta, ansvarig för arbets- och utbildningsfrågor vid den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, till TT.

ANNONS

Stor skillnad

Arbetsförmedlingens statistik visar att tre månader efter avslutad etableringsplan är 40 procent av männen sysselsatta i arbete eller studier. För kvinnor är siffran 20 procent.

- Det är en dramatisk skillnad, säger Ylva Johansson om det faktum att så många fler män kommer in på arbetsmarknaden.

- Det som behöver göras är att möta dem som har riktigt låg utbildningsnivå, för många av dessa är kvinnor. Det är också jätteviktigt att kombinera svenskutbildning med att vara på en arbetsplats, för många av dessa är inte studievana och då tar det lång tid att lära sig svenska om man inte är i en svensk miljö. En annan sak vi gör är att ta bort vårdnadsbidraget och tittar på andra förändringar i föräldraförsäkringar för att säkerställa att man inte blir hemma med barn, säger hon.

Mönster känns igen

Att de nyanlända kvinnorna i lägre utsträckning har sysselsättning än männen är ett mönster som känns igen från andra länder, enligt Olof Åslund, generaldirektör för Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau).

ANNONS

En viss effekt av kulturella skillnader, att mannen oftas ses som familjeförsörjare, är en förklaring. Föräldraförsäkringens utformning har dock inte lika stor betydelse enligt honom.

I övrigt lyfter OECD upp betydelsen att investera i utbildningsinsatser, framförallt för lågutbildade, liksom att påbörja insatser redan under asyltiden.

- Sverige kommer att ha dels ansvar för ett stort antal nyanlända, dels många asylsökande med låg utbildningsgrad men det kommer vara väl investerade pengar om de går till rätt form av program, säger Stefano Scarpetta.

Fakta: OECD:s förslag

OECD presenterar i sin rapport en rad olika råd till Sverige hur man ska lyckas med integrationen på den svenska arbetsmarknaden och i samhället, bland annat:

Starkare och bättre samordning mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna.

Investera i utbildningsinsatser för lågt utbildade.

Påbörja etableringsinsatser under asyltiden.

Mer stöd för nyanlända ungas skolgång.

Mera proaktivt diskrimineringsarbete.

ANNONS