Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ersättningen blir högre för sjukvårdspersonal som jobbar natt. BILD: Jari Välitalo.
Ersättningen blir högre för sjukvårdspersonal som jobbar natt. BILD: Jari Välitalo.

OB-tilläggen dubblas för vårdpersonal

På onsdag får vårdpersonalen i Västra Götalandsregionen dubbelt så mycket OB-tillägg för sitt nattarbete. För en anställd kan det handla om tusentals kronor i månaden. – Det blir ganska stor skillnad för den enskilde arbetstagaren, säger Regionsstyrelsens pressansvarige Max Törnqvist.

Under en längre tid har Västra Götalandsregionen haft bekymmer med att hitta vårdpersonal som vill jobba nattpass. I budgeten för 2018 fanns därför en satsning på dubblade OB-tillägg för nattpersonalen. Satsningen skulle egentligen ha trätt i kraft den 1 januari, men tack vare regionens goda ekonomi var det möjligt att tidigarelägga förbättringen av OB till den 1 september. De första OB-ersättningarna på den nya, högre nivån betalas alltså ut på onsdag.

– Vi ser faktiskt redan resultat, att det har kommit in fler intresseanmälningar om att få jobba natt. Vi har tidigare haft ett bekymmer som varit förknippat med att många inte tycker att det har varit värt det, säger Törnqvist.

Även helg-OB ska höjas

Den ursprungliga satsningen kostar regionen 262 miljoner kronor, men i och med tidigareläggandet tillkommer ytterligare 72,5 miljoner. De som omfattas av höjningen är all sjukvårdande personal som jobbar nattetid. 

Från och med årsskiftet kommer även helgersättningarna att förbättras, under 2018 kommer de att vara 15 procent högre än nu.

– Där blir det ingen fördubbling, fast egentligen är det en ännu större satsning eftersom att det är väldigt många fler som jobbar helg än vad det är som jobbar natt, säger Max Törnqvist.

Mest läst