Matteo Renzi avgick som premiärminister i december och hoppas nu på comeback, kanske i ett nyval redan i september. Arkivbild.
Matteo Renzi avgick som premiärminister i december och hoppas nu på comeback, kanske i ett nyval redan i september. Arkivbild.

Nyvalsoro på Milanobörsen

ANNONS
|

Spekulationerna om ett italienskt nyval i september, åtta månader före ordinarie val, har tagit fart sedan den förre premiärministern Matteo Renzi i en intervju med tidningen Il Messaggero i helgen sagt att det skulle kunna vara en poäng att ha valet samtidigt som Tyskland – det vill säga den 24 september.

- På gott och ont, tyska val är alltid en vattendelare i europeisk politik, sade Renzi till tidningen när han resonerade om poängen med att samordna valdagen med Berlin.

ANNONS

Renzi har redan tidigare propagerat för nyval sedan han efter fem månaders frånvaro i april återfick partiledaruppdraget av Demokratiska partiet (PD). Han avgick från premiärministerposten i december sedan hans förslag till konstitutionella reformer röstades ned i en folkomröstning.

På börsen är det i första hand bankaktier som tar stryk, med kursfall på 3 procent för börsens bankindex. Aktierna i storbanker som Intesa Sanpaolo och Unicredit faller med 2,6 respektive 3,7 procent i eftermiddagshandeln.

Samtidigt lyfter räntorna på italienska statspapper, ett mått på förtroendet för landets betalningsförmåga.

TT-Reuters

Fakta: Problemlån gäckar bankerna

Italienska banker har sedan finanskrisen brottats med en stor andel problemlån i sina portföljer, vilket skapat behov av stora kapitaltillskott.

Senast i raden är två banker, Banca Popolare di Vicenza och Veneto Banca, som med stora hål i sina balansräkningar är på väg att tvingas omvandla lån till aktier för att inte gå omkull. De båda bankerna beräknas behöva 6,4 miljarder euro i kapitaltillskott efter stora nedskrivningar.

Sedan tidigare befinner sig den anrika italienska banken Monte dei Paschi di Siena i en djup kris och enligt källor är ett statligt kapitaltillskott på nio miljarder euro nära förestående.

Källa: Financial Times.

ANNONS