Det nya Pokémonspelet får Nintendoaktien att lyfta.
Det nya Pokémonspelet får Nintendoaktien att lyfta.

Nytt mobilspel skapar aktierusning

Efter att Nintendos nya spel Pokémon Go lanserats har företagets aktievärde ökat med nästan 50 miljarder svenska kronor på två dagar på den japanska börsen. Spelet lanserades i USA, Australien och på Nya Zeeland förra veckan.

ANNONS
|

Pokémon Go är ett spel för smarta telefoner. Aktien ökade med nio procent på fredagen och med 25 procent under måndagen på japanbörsen och på den amerikanska pink sheet-listan har aktien ökat med omkring 60 procent på bara tre dagar.

Det finns flera orsaker till varför aktien gått upp så snabbt säger Tomas Otterbäck aktieanalytiker hos Redeye.

- Pokémon är ett av spelbranschens allra största varumärken och folk blir naturligtvis nyfikna när Nintendo ger sig in på mobilmarknaden som de tidigare hållit sig undan. Nintendo har ju enbart tillverkat spel till sina egna konsoler. Företaget har varit uträknade på mobilmarknaden, säger han.

ANNONS

Otterbäck säger även att aktien varit undervärderad.

- Att Nintendo kan göra spel för mobiltelefoner väcker nu hopp hos investerare. De tänker nog att om Nintendo kan göra ett spel så kan de göra flera.

Han råder dock småsparare att i nuläget vara försiktiga med att köpa Nintendoaktier på kort sikt.

- Jag tror att man ska vänta och se. Det finns risk att det kommer ett bakslag när som helst. Långsiktigt tror jag dock på Nintendo. Jag tror att de har stora saker på gång.

Virtuella monster

Rasmus Lund-Hansen, redaktör på tidnigen Gamereactor, berättar om hur spelet fungerar.

- Man laddar ner det som en app och spelet går ut på att man ska springa runt och fånga små virtuella Pokémon-monster.

ANNONS

De små fantasidjuren befinner sig i den riktiga världen, men man ser dem inte i verkligheten utan via skärmen på telefonen. Spelet riktar sig till barn, men det är nog även många äldre som kommer att spela det, säger han.

Spelet är det spel som snabbast någonsin toppat listan över mest nedladdade spel hos på Apple och Android, enligt tidningen Financial Times.

Fler lanseringar

Spelet har inte släppts i Sverige ännu och när det kommer till Skandinavien är oklart.

- Det vi hört är att det måste byggas fler servrar för att kunna lansera spelet här, säger Rasmus Lund-Hansen.

Enligt Aftonbladet skapar det nya spelet kaos i verkligheten. En 19-årig kvinna i USA ska ha snubblat över en död person när hon letade efter en vattenpokémon. En annan man berättar att folk plötsligt börjat samlas utanför hans staket med mobiltelefoner i vädret och att trafiken vid hans hus ökat eftersom folk letar efter en Pokémon i närheten.

Fakta: Pokémon Go

Förra veckan lanserades spelet i USA, Australien och Nya Zeeland.

Den 16 juli väntas spelet lanseras i Japan.

Spelet går ut på man ska jaga och leta små virtuella pokémondjur på olika platser. I exempelvis Sverige kan de befinna sig ett djur på Sergels torg, ett på Odenplan. Den som spelar spelet ska då skynda sig till dessa platser och fånga djuren.

Djuren lever i verkligheten, men man kan bara se och följa dem via mobilen.

Källa: Tidingen Gamereactor/ Financial Times

ANNONS