Nya problem med reaktor

ANNONS
|

Elpriset för torsdagen sattes på den nordiska elbörsen till 54,8 öre per kilowattimme i norr och 63,2 öre i elområde Malmö. Lägre än onsdagens priser som låg på 84,8 öre i hela landet.

Återstarten av reaktor1 i Oskarshamn försenas ytterligare. En turbin har skadats och driftsledningen tvingas därför avbryta försöken att starta reaktorn igen för att byta ut turbinen, meddelar OKG. Bytet beräknas ta tre veckor och reaktorn bedöms kunna producera på full effekt igen under andra veckan i mars.

Reaktorn återstartades i förra veckan efter ett tre månaders långt underhållsstopp.

ANNONS

"Vi är väl medvetna om att vår produktion behövs som bäst just nu och vår ambition är att hantera utbytet så snabbt som möjligt", skriver produktionschef Carl-Johan Kemgren.

För att förebygga att liknande stillestånd sker i framtiden utökar man den årliga revisionen senare i vår och sommar till åtta veckor för att kunna göra ett mer genomgripande underhållsarbete på anläggningen.

Den senaste veckans kyliga väder har fått elpriset på spotmarknaden att pendla mellan som mest cirka 90 öre och som minst 40 öre per kilowattimme. Av Sveriges tio kärnkraftsreaktorer står i dagsläget tre stilla och en går med reducerad effekt.

Av de övriga två reaktorerna vid Oskarshamns kärnkraftverk levererar reaktor2 enligt plan och reaktor3 ska enligt planerar testköras i slutet av veckan. Den reaktorn togs ur drift den 24 januari.

Av de övriga sju svenska kärnkraftsreaktorerna körs Ringhals1 med reducerad effekt, Ringhals2 har fortfarande inte kommit i gång sedan branden i våras. Besked om när den reaktorn kan startas igen väntas i slutet av veckan.

Ringhals3 och 4 går för full effekt liksom de tre reaktorerna i Forsmark. (TT)

ANNONS